Vytisknout stránku

Lesy ČR loni vybudovaly a obnovily 420 tůní a mokřadů

Světový den mokřadů si připomněly 2. února i Lesy České republiky. Kvůli zadržení vody v krajině a lese loni obnovily 420 tůní a mokřadů, zavodnily příkopy v lužních lesích v Podyjí a oživily desítky hektarů rašelinišť. Vše za 13,5 milionů korun v rámci vlastního programu Vracíme vodu lesu.

Průtočná tůň v lesích na Bruntálsku. Foto: archiv Lesů ČR

Tyto ryze přírodní vodní plochy doplňují soustavu technických staveb, které v našem programu budujeme. Suchu nezabrání, ale v krajině zlepší vodní režim. A o to jde," uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.

K největším loňským projektům patří první etapa obnovy rašeliniště u obce Hora Svatého Šebestiána v Krušných horách, kde vznikly stovky přehrážek a tůní. Druhá etapa je připravená. Další rašeliniště podnik revitalizoval u Hrdlořez. „Přehradili jsme pět stávajících kanálů a vyhloubili tůně, což zlepšilo vodní režim na čtyřech a půl hektarech lesa," řekl Tomáš Hofmeister, vedoucí Odboru vodního hospodářství Lesů ČR. I tento projekt bude pokračovat. Dalších 14 přehrážek vzniklo v síti odvodňovacích příkopů na Opavsku a s nimi na 75 metrech čtverečních i tůně. V lužních lesích na jihu Moravy, které dlouhodobě vysychají, zase L

esy ČR obnovily zavodňovací příkopy, kterými do lesů přitéká voda z řeky Moravy. Dvě tůně jsou nově také na Telčsku – jedna na 210 a druhá na 290 metrech čtverečních. Lesní tůni obnovily Lesy ČR i na 260 metrech čtverečních na středočeském Kácovsku. Dalším příkladem jsou tři tůně na 300 metrech čtverečních v lesích u Loučné nad Desnou. V Libereckém kraji Lesy ČR loni vybudovaly nebo obnovily dokonce 19 tůní. „Zaměřili jsme se na revíry nejvíce postižené suchem," uvedl Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů ČR z Liberce. Například na Frýdlantsku vzniklo 11 tůní a zahradily se meliorační kanály, takže voda nebude z oblasti rychle odtékat jako dosud. Podnik investuje do staveb vlastní prostředky a využívá i krajské a jiné dotace.

Podle TZ LČR, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)