Vytisknout stránku

Arcibiskupské lesy a statky letos vysadí téměř pět milionů sazenic

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc vysadí letos na jaře v lesích v Olomouckém a Zlínském kraji téměř pět milionů mladých stromů. Loni jich bylo přes tři miliony. Nákup sazenic přijde podnik na 40 až 50 milionů korun. Novinářům to v Kroměříži řekl výrobní ředitel společnosti Arnošt Buček. Nová výsadba nahrazuje především dřeviny, které zdecimovalo dlouhodobé sucho, kůrovec a další choroby.

Druhová skladba vysazovaných stromů se postupně mění. "V posledních letech, možná desetiletích, je to posun spíš k listnatým dřevinám. V současné době zalesňujeme řádově dvě třetiny listnatých dřevin a jednu třetinu jehličnatých. Nejvíce zastoupenými dřevinami, které vysazujeme, jsou především buk, dub z listnatých a u jehličnatých je to smrk, borovice a jedle," uvedl Buček. Nákupní ceny sazenic podle něj v posledních pěti letech kvůli kůrovcové kalamitě a nárůstu poptávky vzrostly o 20 až 30 procent. Jedna sazenice podle druhu dřeviny stojí od šesti do 15 korun.

Za ideální podmínky pro výsadbu považují lesníci chladné a vlhké počasí bez mrazů. Pracovníci společnosti proto letos zahájili výsadbu dříve než obvykle. "Letošní nástup jara je rychlý, takže jsme začali zhruba o měsíc dříve. Začali jsme na konci února. Na začátku dubna bychom mohli být hotoví," řekl vedoucí polesí Kroměříž Stanislav Hradílek.

Riziko pro vysazené stromy představují vysoké teploty a nedostatek srážek. Loni kvůli tomu v polesí Kroměříž, které zabírá plochu 7200 hektarů, uschlo zhruba dvacet procent nově vysazených dřevin. Lesníci proto doufají, že jim tentokrát se zalesňováním pomůže dostatek srážek. 

Ze zákona musí podnik do dvou let zalesnit holiny, které vznikají po těžbě kůrovcového dřeva. Největší potíže s kůrovcem má společnost v Jeseníkách a Hostýnských vrších. Její zástupci očekávají, že se kalamita bude prohlubovat. Na konci loňského roku evidoval podnik 820 hektarů holin. Podle Bučka jde o 2,5krát více ve srovnání s normálním stavem v běžném roce. "Boj s kůrovcem nás v roce 2018 stál 20 milionů korun, a to bez zalesnění, které musí následovat po odlesnění ploch. Letos to bude spíš více," uvedl Buček.

Arcibiskupské lesy a statky obhospodařují 42.500 hektarů lesa, především v Olomouckém a Zlínském kraji. V Olomouckém kraji letos vysadí zhruba 3,3 milionu sazenic, ve Zlínském asi 1,7 milionu.

Jasany v lužních lesích na Kroměřížsku decimuje houbová choroba

Jasany v lužních lesích na Kroměřížsku decimuje houbová choroba. Na 1600 hektarech v polesí Kroměříž kvůli ní museli loni pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc pokácet zhruba 5000 vzrostlých stromů. Houba chalara fraxinea napadá kořenový systém jasanů, který odumírá. Stromy postupně usychají a následně padají, řekl novinářům vedoucí polesí Stanislav Hradílek.

Onemocnění se podle něj na Kroměřížsku začalo ve větší míře projevovat před asi osmi lety. "Je to záležitost delší doby, akorát se stupňuje. Přispívá k tomu i sucho. Porosty se nám rozpadají. Je jedno, jestli mají sto let, nebo dvacet. Není proti tomu žádný postřik, nejde se proti tomu bránit," uvedl Hradílek.

Podle hajného Jaromíra Berana tvořily jasany ještě donedávna v lužních lesích v polesí Kroměříž až 90 procent veškerého zalesnění. "Proto je to tady tak markantní. Chalara se ale vyskytuje v lužních lesích po celé republice. Například v Litovelském Pomoraví nebo na jižní Moravě. Je to houba, spraše se přenášejí vzduchem," uvedl Beran.

Lesníci kvůli chorobě v lužních lesích na Kroměřížsku v posledních letech zcela přestali vysazovat nové jasany. Nyní vysazují především dub s lípou.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)