Vytisknout stránku

Členům SVOL chybí vyhláška o rychlém zpracování kalamit

Zástupcům vlastníků soukromých a obecních lesů v Česku pořád chybí vyhláška, která by mohla urychlit postup při řešení nynější kůrovcové kalamity. Její příprava se podle lesníků zadrhla v připomínkovém řízení, zatímco v lesích už proběhlo první rojení kůrovce. Účastníci třebíčské konference Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), která se konala 23. 4., také kritizovali hospodaření ve státních lesích. 

Novela vyhlášky je reakcí na kůrovcovou kalamitu, která se zvětšuje, i v důsledku sucha. "Účelem bylo, aby se pružně a rychle dokázala vyřešit krizová situace, která nepochybně krizovou je," řekl dnes Radomír Charvát z předsednictva SVOL. Uvedl, že by měl začít fungovat krizový štáb, který bude kromě ministerstev zemědělství a životního prostředí zastupovat rovněž ministerstva dopravy či průmyslu a další instituce, jichž se kalamita v lesích dotýká.

"Bohužel vidíte stav, jaký je. Kůrovec už je dávno venku, první rojení proběhlo. Vyhlášku máme v meziresortním připomínkovém dění," řekl Charvát. Od krizového řízení si lesníci slibovali například to, že pomůže zajistit dostatek vagonů pro převoz dřeva z nejpostiženějších lokalit Moravy, řešit situaci se skládkami dřeva nebo že obce budou mít šanci dostat náhradu na cesty poškozené větší přepravou dřeva kamiony.

Stejně jako další účastníci Charvát poukazoval na systém hospodaření ve státních lesích. "Než se objedná, než se vysoutěží, jsou dvě generace kůrovců venku," řekl mimo jiné. Další majitelé lesů mluvili o tom, že se z Moravy vozí ve vagonech neošetřené kůrovcové dřevo na pily v západních Čechách, kde jsou lesy zdravější, čímž se podle nich rozváží kůrovec.

V Třebíči se ozývaly také hlasy, že státní lesy někdy prodávají kulatinu příliš levně a tím kazí ceny soukromníkům. Tyto obavy se promítly i do závěrečného usnesení. "Konference pověřuje výbor SVOL sledovat míru ovlivnění trhu se dřevem a cen služeb v lesnictví u státních vlastníků lesů," stojí v něm. Na případnou nestandardní cenovou politiku ve státních lesích by měl výbor upozornit příslušné orgány a politickou reprezentaci.

Účastníci konference kvůli posílení vlivu své organizace v oboru mluvili také o možnosti vstupu SVOL do Lesnicko-dřevařské komory ČR, mnohým ale vadilo to, že spadá do Agrární komory. V závěrečném usnesení proto pověřili výbor SVOL kromě těchto jednání vyjednávat zároveň s dalšími subjekty o založení samostatné lesnické komory.

SVOL má 628 členů, kteří se starají o více než 15 procent výměry lesů v ČR.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)