Vážený pane ministře,

představenstvo a dozorčí rada SDP projednala na svém mimořádném zasedání dne 5.4.2011 vývoj situace kolem tendrů LČR s.p., zejména jejich dopadů na plynulé zásobování malých dřevozpracovatelů regionálního významu.

Vzhledem k tomu, že se v mediích a v různých podkladech, které jsou Vám předkládány, neustále objevuje nepravdivé tvrzení, že je primárně cílem malých dřevozpracovatelů zajistit si dřevo za „lepší“ ceny,  proti čemuž se musíme co nejdůrazněji ohradit.

Na obhajobu firem sdružených v SDP uvádíme, že cílem našeho snažení je zajistit pro naše členské firmy a potažmo i pro ostatní malé regionální zpracovatele stejnou „výhodu“, po které volají i lesnické firmy a to dlouhodobé a stabilní vzájemné smluvní obchodní vztahy.

Zřejmě v duchu hesla „stokrát opakovaná lež se stává pravdou“, jsou některé naše členské firmy opakovaně z různých zdrojů napadány tvrzeními, že měly v minulosti nestandardní cenové výhody, které jim vyplývaly s takzvaných „ rámcových smluv“.

Zdůrazňujeme, že žádná z našich malých a středních členských firem neměla nikdy v minulosti jiné ceny než ceny tržní v místě a čase obvyklém, pouze s výhodou dlouhodobé smlouvy.

Tedy stejné smlouvy, které jsou pro většinu lesnických společností běžným standardem a které firmám umožňují čerpat od bank úvěry a dotace z ostatních zdrojů.

Bez dlouhodobých smluv nám na rozdíl od smluvně zajištěných těžebních společností tyto úvěry a dotace nebudou dostupné, neboť základním požadavkem pro jejich poskytování je dlouhodobá smluvní zajištěnost výroby.

Pokud tedy někdo v minulosti měl na základě smluvního vztahu s LČR s.p. nějaké netržní výhody či na těchto smlouvách jinak profitoval, nebyly to malé a střední dřevozpracující firmy, což můžeme snadno doložit.

Prvovýroba v dřevozpracujícím průmyslu není ani nikdy nebyla výrazně lukrativní byznys, firmy se musely  naučit hospodařit s rentabilitou v řádech jednotek procent na rozdíl od jiných subjektů, které se  v minulosti podílely na těžbě a zpracování dřevní suroviny.

Zkušenost I.Q 2011 v burzovních obchodech ukázala, že touto formou není LČR s.p. schopna garantovat zajištění surovin pro malé a střední regionální podniky a tím není naplněno usnesení vlády č. 1221 z 01.10. 2008.

Podle SDP se vhodnou formou obchodu na veřejných trzích ukazují regionální elektronické aukce LČR s.p., s tím, že by bylo nutné provést úpravy platebních podmínek na srovnatelnou úroveň praktikovanou LČR vůči svým smluvním partnerům.

Mají-li být LČR s.p.  garantem dostupnosti suroviny pro malé a střední zpracovatele, bylo by vhodné, aby byly také organizátorem veřejných elektronických aukcí v objemu 20 % dříví z těžeb v LČR s.p..

Vážený pane ministře, závěrem Vás tímto žádáme o pracovní schůzku v co možná nejbližším termínu, na které bychom Vám rádi blíže objasnili naše názory na možnost úpravy podmínek v budoucích vypisovaných tendrech s cílem reálně zajistit zásobování malých a středních zpracovatelů v regionálních tržních cenách.

S pozdravem

za představenstvo SDP

Ing. Petr Pražan
předseda SDP

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Jaký podíl na obnově u vás tvoří přirozená obnova?