logo Silvarium tisk

Z okolí regionu
Jana Rumianová

Ostravice/ Výsadbu více než devíti tisíc mladých jedlí a zákonem chráněných tisů letos podpořil v rámci projektu Obnova beskydských lesů pivovar Radegast. Vloni bylo v Beskydech podobným způsobem vysazeno padesát tisíc mladých stromků. „Výsadba stromků v klimaticky nejnáročnějších oblastech Beskyd probíhala v průběhu celého letošního roku. Díky společnému projektu Správy

Chráněné krajinné oblasti Beskydy, Českého svazu ochránců přírody Salamandr, společnosti ITS Beskydy a pivovaru Radegast mohlo být letos v rezervacích a prvních i druhých zónách chráněné krajinné oblasti vysazeno více než devět tisíc jedlí a sto sedmdesát sazenic tisu,” vysvětlil František Jaskula ze Správy CHKO Beskydy.

Právě jedle a tisy patří ke geneticky nejcennějším stromům v Beskydech. „Výsadba zákonem chráněného tisu si navíc vyžádala nákladnou stavbu individuálního oplocení, která probíhala v extrémních podmínkách na těžko přístupných místech,” dodal František Jaskula. Už v minulých letech správa chráněné krajinné oblasti zajistila sběr semen z původních beskydských dřevin, které rostou v rezervacích. „Jedná se o geneticky nejcennější staré stromy v Beskydech. Vzhledem ke svému věku plodí tyto stromy již jen velmi vzácně, a proto je nutné využít každé příležitosti k záchraně jejich genetické informace,” konstatoval František Jaskula. Sazenice z těchto semen se pěstují ve zvláštních školkách na Vlaském a v Košařiskách odděleně od ostatních stromků. Vede se také jejich přesná oddělená evidence, aby se zabránilo záměně s běžně pěstovanými sazenicemi. Pro jejich pěstování se kvůli získání co největší odolnosti nepoužívá ani žádná chemie a sazeničky se musejí odmala probíjet zcela přirozenými drsnými přírodními podmínkami. „Takovéto pěstování je sice časově náročnější i dražší, ale takto vypěstované sazenice je pak možné vysadit i do nejvyšších klimaticky náročných poloh Beskyd,” upřesnil František Jaskula.

Ochranáři mohou takto vypěstované mladé stromky v Beskydech vysazovat právě i díky podpoře Radegastu. „Základní surovinou pro výrobu piva Radegast je ryzí beskydská voda. Ochrana nádherné krajiny, ze které tato voda pochází, je jedním z našich hlavních zájmů,” podotkl manažer značky Radegast Pavel Kmínek.

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Domníváte se, že lesnictví potřebuje nové přístupy založené na šlechtění lesních dřevin pro vyrovnání se se současnými problémy?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě