logo Silvarium tisk

Valašské Meziříčí - Společnost Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí rok co rok určuje, kolik kubíků dřeva v následujícím roce vytěží v lesích na Meziříčsku. Rok 1996 byl výjimkou.

„Tehdy jsme množství dřeva a lokality, kde se bude těžit, neurčovali my, ale kůrovec,” vzpomíná pracovník firmy Václav Grossmann. Podle něj šlo o napadené dřevo v řádech tisíců kubíků. Stromy se sice normálně zpracovaly, avšak ekonomické škody byly obrovské. „Nemůžete prodávat napadené dřevo za stejnou cenu jako zdravé. Je suché a popraskané.” Ve vzpomínaném roce ale nešlo jen o problém Valašska. Kůrovec zaplavil celou republiku.

 Odnesly to především zhruba čtyřicet let staré stromy, lýkožrout ale napadl i smrky o polovinu mladší. Problém se naštěstí nedotkl mladých stromků. Proto lidé na Vánoce kůrovcovou kalamitu vůbec nezaznamenali. „Mladých smrků si kůrovec nevšímá. Tento škůdce má sice mnoho druhů, ale stromy, které mají méně než dvacet let, nenapadá,” dodal Grossmann.

Od roku 1996 masivní kůrovcovou kalamitu na Valašsku nepamatují. Je to prý především proto, že se neustále zlepšuje prevence a lesáci také v porostech provádějí častější kontroly než dříve.

 „Byli bychom rádi, aby tento trend vydržel co nejdéle. Ale škůdcům nahrává i počasí. V posledních letech vlastně není jaro, po zimě hned přicházejí vedra. A to jim svědčí,” řekl šéf meziříčských městských lesů Marek Netolička.


Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Do jaké míry by se Vás dotklo případné zrušení adaptační platby?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě