Vytisknout stránku

Významný meziroční nárůst kůrovcem napadených stromů v NP Šumava

Díky teplému a slunnému počasí posledních týdnů došlo na Šumavě k masivnímu rojení přemnožených lýkožroutů smrkových. Sezónní práce na likvidaci kůrovcové kalamity v NP Šumava se podle tiskové zprávy Správy NP a CHKO rozjely naplno. Napadených stromů je ovšem o třetinu více než v minulém roce.

Lesníci národního parku v současnosti intenzivně vyhledávají napadené stromy a evidují je. Ve všech pro zásah určených lokalitách je následně zajišťováno včasné zpracování napadených smrků tak, aby se z nich kůrovci dále nešířili.

Podle informací NP Šumava bylo od počátku roku 2011 zpracováno již více než 20 tis. m3 napadených stromů a dalších zhruba 17 tis. m3 je evidováno. Ke stejnému datu předchozího roku bylo evidováno cca 28 tis. m3 zpracovaných a napadených stromů. V meziročním srovnání se tedy jedná téměř o třetinový nárůst. Nárůst kůrovcových těžeb je přímým důsledkem nezpracování kůrovcem napadených stromů v bezzásahových zónách v roce 2010.

Příznivě teplé počasí oproti loňským dešťům zvýšilo letovou aktivitu kůrovců. Teplé květnové dny dopomohly kůrovci se úspěšně vyrojit v poměrně krátkém období, a to je také příčinou zvýšeného množství napadených stromů.

K šíření lýkožroutů dochází zejména z bezzásahových smrkových porostů, které jsou v národním parku ponechány k samovolnému vývoji. Celkem bylo v roce 2010 ponecháno bez zpracování rekordních 500.000 ks kůrovcem napadených smrků. Ty tvoří zdroj kůrovce v letošním roce, který atakuje navazující zdravé porosty, ve kterých probíhá ochrana lesa. Ta stojí především na včasném vyhledání kůrovcem napadených stromů, jejich pokácení a asanace.

Cílem postupů Správy NP a CHKO Šumava je dle tiskové zprávy především zabránění šíření podkorního hmyzu do dalších lesních porostů (např. i jiných vlastníků či správců lesa).

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)