Vytisknout stránku

Pily hlásí začínající nedostatek kulatiny

Situace v zásobování kulatinou, která ještě v měsíci dubnu byla poměrně uspokojivá, se podle serveru timber-online v květnu změnila k horšímu.

Nedostatkem smrkové a jedlové kulatiny trpí především severní oblasti Rakouska.  Absence všeobecně platného cenového indexu v ČR se projevila sníženými dodávkami suroviny  do Rakouska o 25-50 %, k tomu se přidružilo omezení těžby v selských malolesích. Velké závody mají tendenci vyčkávat, protože zatím není jasné, kolik bude v letošním roce kůrovcového dříví. Zásobování pilařských závodů je proto celkově velmi rozdílné.

Tyrolským pilařům se podle timber-online podařilo vyjednat v květnu snížení ceny pro hlavní sortiment smrku v kvalitě B 2b o 2 eura/m3 na cenu 91 eur/m3. Ostatní oblasti naproti tomu hlásí cenový nárůst o 1 - 3 eura/m3. Nedostatek suroviny se projevuje hlavně u sortimentů na výrobu lepených hranolů. Průměrná cena hlavního sortimentu SM B 2b je 94 eur/m3, cenové rozpětí se pohybuje od 90 – 99 eur/m3.

V Bavorsku zůstala průměrná cena pro stejný sortiment poměrně stabilní, v průměru se SM B 2b obchoduje za 97 eur/m3. Také v této oblasti se začíná projevovat nedostek smrku, některé pilařské závody se snaží chybějící množství nahradit borovým dřívím a také doufají, že bude k dispozici kůrovcové dříví, které by nedostatek suroviny částečně kompenzovalo. Je pravdou, že podobná situace byla v minulém roce, ale objem kůrovcového dříví očekávání pilařů zklamal.

V Bádensku- Würtembersku je cena smrkové kulatiny také na poměrně stabilní úrovni, SM B 2b se v květnu obchoduje v průměru za 95 eur/m3. Zemskému závodu ForstBW se podařilo následnými jednáními dosáhnout zvýšení cen o 3 – 4 eura/m3 ve srovnání s cenami, které jsou ve smlouvách na první dva kvartály roku 2011 (93-95 eur/m3). V současné době probíhají jednání o nových smlouvách, očekává se, že bude situace napjatá, neboť se počítá se zvýšením cen o 2-5 eur/m3. Smlouvy budou pravděpodobně tentokrát uzavřeny pouze na III. kvartál.

V České republice na ohrožení konkurenceschopnosti v důsledku nevyjasněných rozporů spojených s indexací cen dříví upozornila ústy Ivo Klimši Asociace dřevozpracujících podniků.

Hana Nováková

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)