Vytisknout stránku

Česko je největším exportérem surového dřeva do Německa

Jak uvádí deník E15, Němci jsou stále více závislí na českém dřevu. Spolkový statistický úřad totiž uvedl, že Německo loni exportovalo 3,3 milionu metrů krychlových surového dřeva za 265 milionů eur, ale dovezlo 6,8 milionů metrů krychlových za 424 milionů eur.

A nejvíce právě z českých lesů. „Zhruba pětina celkového importu surového dřeva, tedy 1,3 milionu metrů krychlových v ceně 87 milionů eur, pocházelo z Česka,” napsali podle E15 němečtí statistici. Dovoz z polských a francouzských lesů zařadili až za export z Česka.

Německé lesy sice vyprodukují ročně přes 50 milionů metrů krychlových surového dřeva, ale raději dovážejí levnější surovinu a sami své dřevo exportují. Až 44 procent německé těžby mířilo loni do Rakouska.

Jak upozorňuje deník E15, v Česku už několik let padá cena surového dříví. Cenu srazily větrné kalamity, hlavně orkán Kyrill, které způsobily rekordní těžbu přes 18 milionů metrů krychlových. Cena se od té doby nevzpamatovala a klesá či stagnuje. Podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí tohoto roku dosáhla průměrná cena surového dřeva u smrku druhé třídy jakosti 2730 korun za metr krychlový. V prvním čtvrtletí roku 2008 to však bylo 3227 korun za metr krychlový. Tuzemští těžaři za letošní první kvartál prodali podle statistiků 1,3 milionu metrů krychlových dřeva.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)