Vytisknout stránku

LČR snížily riziko poškozování jihočeských lesů kůrovcem

Množství zpracovaného, kůrovcem napadeného dřeva v lesních porostech na území Jihočeského kraje, spravovaných Lesy ČR, pokleslo v roce 2010 oproti roku předchozímu téměř pětinásobně, o takřka 80 %. Ve své tiskové zprávě to uveřejnil státní podnik LČR.


V roce 2010 Lesy ČR v Jižních Čechách zpracovaly pouze 26 600 m³ kůrovcem napadeného dříví, v roce 2009 se přitom jednalo o plných 132 300 m³.

„Lesy ČR dlouhodobě praktikují kontinuální dodržování zásad integrované ochrany lesa před kůrovcem. Zvolený postup se jasně vyplácí. Kůrovcová kalamita v lesích spravovaných na území Jihočeského kraje státním podnikem Lesy ČR tak v současnosti nehrozí – kůrovec nikde porosty nerozvrací, lesy zůstávají zelené a nadále plní veškeré funkce ve stejném rozsahu jako doposud,“ konstatuje v tiskové zprávě ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR České Budějovice Karel Trůbl.

V rámci boje s kůrovcem instalovaly v roce 2010 Lesy ČR v lesních porostech Jihočeského kraje celkem 100 000 kusů různých druhů lapáků a téměř 6 000 kusů lapačů. „V souvislosti s pozitivním vývojem očekáváme, že letos budeme moci počty obranných opatření oproti předchozím letům mírně snížit,“ doplňuje Karel Trůbl.

Jednou z nejvíce kůrovcem napadených oblastí se v minulých letech stalo území spravované Lesní správou LČR Nové Hrady, která byla nejsilněji poškozena větrnými kalamitami. I tady se stav výrazně zlepšil: loni zde LČR zpracovaly 7 541 m³ kůrovcem poškozeného dříví, což oproti roku 2009 znamená pokles dokonce o 87 %. V lesních porostech spravovaných Lesním závodem LČR Boubín, které se nacházejí v bezprostředním sousedství s lesy na území Národního parku Šumava, se loni objem kůrovcem poničeného dřeva zmenšil ve srovnání s rokem 2009 o 35 %. V roce 2010 se tady zpracovalo 7 500 m³ kůrovcem napadených stromů.

Kvalitně prováděná ochrana lesa proti kůrovcům zabraňující kalamitnímu rozpadu porostů je rovněž jednou z podmínek trvale udržitelného hospodaření dle mezinárodního certifikačního systému PEFC, jehož osvědčení jsou Lesy České republiky, s.p., držiteli.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)