Vytisknout stránku

Vědci z Rady NPŠ rezignovali

 

Celkem šestnáct z jedenadvaceti členů vědecké sekce Rady Národního parku Šumava v pondělí 7. 3. rezignovalo na své funkce. „Nechceme panu Stráskému dělat jen pouhou stafáž při jeho dalších plánovaných krocích,” říká dosavadní předseda vědecké sekce Jakub Hruška.

 

 

Rozhovor s ředitelem NPŠ Janem Stráským a bývalým předsedou vědecké sekce Jakubem Hruškou ve Studiu ČT24

Hlavním důvodem je záměr Jana Stráského sloučit vědeckou a regionální sekci rady NPŠ a vytvořit tak orgán, který bude poskytovat jednotná stanoviska řediteli NPŠ. Vědcům však vadí, že v novém orgánu budou v menšině, a jejich hlas tak bude méně vidět.

Kromě Hrušky rezignoval například Josef Fanta z Univerzity v Amsterodamu, z rady odešli i zástupci Jihočeské univerzity, České zemědělské univerzity, Akademie věd nebo Univerzity Karlovy.

Vědci se obávají, že Stráský teď půjde výhradně na ruku místním obcím a podnikatelům. "Hodlá se odklonit od moderního způsobu péče o národní park," řekl serveru Aktuálně.cz Hruška. Obává se, že se chystá kácení kolem turistických cest nebo že se zmenší bezzásahové zóny, takže se budou porážet kůrovcové smrky i v nejcennějších zónách parku.

To ale Stráský odmítá. Důležité podle něj je, že bude Rada konečně poskytovat jednotná stanoviska. Zároveň se sníží počet radních z 53 na 45. "Ze stávající vědecké sekce mi doporučí předsedající Rady Národního parku Šumava  profesor Stanislav Vacek celkem osm osob. Tímto vznikne Rada, o které bych rád rozhodl do 14 dnů," řekl Stráský.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)