Vytisknout stránku

Otevřený dopis ČAPLH ministru zemědělství

Formou otevřeného dopisu se na ministra zemědělství Ivana Fuksu obrátila Česká asociace ponikatelů v lesním hospodářství. Kompletní text dokumentu najdete v článku.

Vážený pane ministře,

dovolte nám, abychom se na Vás obrátili otevřeným dopisem ve dvou  zásadních záležitostech týkajících se procesu vyhodnocování a následného uzavírání smluv v rámci lesnických tendrů LČR s. p. pro rok 2011.

Současně zasíláme obdobný dopis i generálnímu řediteli Lesů České republiky s. p. Ing. Svatopluku Sýkorovi.

Členové prezidia a dozorčí rady ČAPLH projednali dne 9. 11. 2010 dosud známé údaje o průběhu odevzdání nabídek a otevírání obálek ročního tendru na lesnické práce pro rok 2011 u státního podniku LESY ČESKÉ REPUBLIKY.

Z údajů průměrného zpeněžení dříví zveřejněného Lesy České republiky s. p. v přehledu nejlepších nabídek je zřejmé, že s největší pravděpodobností jsou v nabídkách s nejlepším saldem i nabídky, jejichž struktura cen dříví nese charakter spekulace se strukturou ceníkových položek vzhledem k rozdílu zadání a skutečné struktury těžeb.

Ceník dříví však nelze posoudit dle ustanovení § 77 Zákona 137/2006 Sb. v aktuálním znění o mimořádně nízké nabídkové ceně, byť mohou zásadním způsobem ovlivnit saldo, jež je jediným kriteriem hodnocení.

Žádáme proto zadavatele, aby ve všech případech, kdy ceník dříví, nese ve kterékoliv jednotlivé položce znaky „ceny odporující dobrým mravům“ využil této skutečnosti a danou část veřejné zakázky zrušil s ohledem na výskyt důvodů hodných zvláštního zřetele a do zadávacích podmínek opakovaně vypsané části zakomponoval účinnou ochranu proti tomuto jevu.

Z dosud publikovaných údajů je dále zcela zřejmé, že část nabídek je ryze spekulativní a má umožňovat následnou manipulaci s výsledky v podobě odstupování vítězného subjektu, případně druhého v pořadí a podstoupení zakázky dalšímu soutěžiteli. Nelze rovněž i vyloučit, že součástí neoficiálních dohod o odstoupení mohou být požadavky na různou vzájemnou kompenzaci mezi subjekty, které neuzavřou smlouvu a těch kteří mohou být následně k podpisu smlouvy vyzváni.

Uvedené jednání, byť je v rozporu nejen se soutěžním právem, je velmi obtížně prokazatelné.

S ohledem na uvedená rizika a snahu o jejich eliminaci důrazně vyzývá Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství zadavatele, aby ve všech případech, kdy vítěz z jakéhokoliv důvodu nepodepíše příslušnou smlouvu, uvedenou část zadávacího řízení veřejné zakázky v souladu s § 84 odst. 2, písm. c Zákona 137/2006 Sb. v aktuálním znění neprodleně zrušil a zakázku vypsal znovu.

Členové prezidia      
České asociace podnikatelů v lesním hospodářství

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)