Vytisknout stránku

Premiér Petr Nečas: S dendromasou musíme být obezřetní

V Otázkách Václava Moravce 14. 11. 2010 se premiér Vlády ČR vyjádřil mimo jiné také k problematice obnovitelných zdrojů a energetické biomasy. Podle jeho slov musí být politcká reprezentace velmi obezřetná, aby neumožnila v oblasti energetického využívání dendromasy obdobný průšvih jako s fotovolatikou.

Na dotaz jak daleko jste řešením problematiky využívání biomasy pro energetické účely vláda ČR odpověděl premiér nečas: „Údaje skutečně se ukazují, že by to mohl být další podobný průšvih, mám na mysli propojení některých zájmových a kapitálových skupin, který se pružně přesunují z jednotlivých oborů, kde je nějaké privilegium. Buďto veřejné zakázky nebo super regulované ceny, jako v případě obnovitelných zdrojů energie, tam je to naprosto zjevné. U nás je prostor pro biomasu - především, tedy pro zbytky ze dřeva -dendromasu, které je u nás zhruba 640, 650 tisíc kubíků ročně. My se tomuto množství kapacitou zdrojů již pomalu blížíme. Vláda toto bude sledovat velmi pečlivě.  Musím Konsatovat, že jsou zde zatím velmi silné zájmové skupiny, které jsou, když to řeknu diplomaticky, neméně agresivní než některé zájmy solárního byznysu. Politická reprezentace musí být velmi na pozoru, aby neumožnila podobný průšvih, jako byla fotovoltaika. Opět se ukazuje, že přijetí zákona o obnovitelných zdrojích energie v roce 2005 prostě byla chyba a musíme na to reagovat.“

Na dotaz k možnosti změn legislativy související s obnovitelnými zdroji premiér uvedl: „Já to nemohu vyloučit, možná vystačíme s určitými exekutivními opatřeními, tady je vidět určitá provázanost některých skupin, které můžeme identifikovat jako zájemce o velký byznys s biomasou, např. ve vazbě na některé tendry v Lesích České republiky, což je největší zdroj biomasy v této zemi až po takové zajímavé zakázky, o kterých by jste ani netušil, že existují. Například úklid klestu v Lesích České republiky.

To jsou zakázky bez výběrového řízení v obrovském objemu v řádech miliard, které jsou základním zdrojem pro biomasu. My musíme být velmi jaksi obezřetní, musíme se podívat, jak dochází k rozdělení i těžby dřevinné suroviny v Lesích České republiky, protože bychom si opět mohli zadělat na velký průšvih. Lekce s fotovaltaikou je myslím dostatečně jasná.

Podle ČT (14.11.2010), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)