Vytisknout stránku

VIDEO: Obnova lesa „zeleným nahoru“ nemusí vždy stačit

Obnova kalamitních ploch bude ještě mnoho let jednou z hlavních činností většiny majitelů a správců lesů. Výsadba sazenic lesních dřevin má svá pravidla, která je nutné dodržovat a kontrolovat, protože chyby při zakládání porostů mohou mít zásadní vliv na prosperitu a kvalitu budoucích porostů i na ekonomiku lesního majetku. Vhodné a kvalitní sazenice i správně provedená výsadba jsou zkrátka základem pro budoucí stabilní a prosperující porosty.

Dnes je více než kdy jindy vhodné připomínat principy správné manipulace se sadebním materiálem i jeho výsadby. Redakce Lesnické práce proto v březnu navštívila lokalitu na Vysočině, kde proběhla rozsáhlá těžba kůrovcových stromů. Lesníci ze společnosti LESCUS Cetkovice zde ukázali správné postupy při vykládce sadebního materiálu, jeho uložení i při samotné výsadbě. Ve videu se tak mimo jiné dozvíte o správných postupech při jamkové úrovňové výsadbě prostokořenného sadebního materiálu za využití motyky a krytokořenného sadebního materiálu za využití motomanuálního vrtáku.

Lidově řečeno „zeleným nahoru“ vždy nestačí - aby vyrostl stabilní a prosperující lesní porost, musí být o sazenice postaráno po celou dobu od jejich vyzvednutí z pěstební plochy v lesní školce, až po jejich vysazení.

 

Přinášíme vám i fotoreportáž ze začátku letošního jarního zalesňování na Vysočině, která vyšla v dubnovém čísle Lesnické práce. Fotoreporáž si můžete stáhnout zde!


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)