Vytisknout stránku

VIDEO: Březová míza - ten pravý jarní detox. Jak ji získáme?

V březnovém čísle Lesnické práce si můžete v pravidelné rubrice Lesní lékárna Václava Bažanta a Petra Karlíka z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze přečíst článek o blahodárných účincích březové mízy. Dozvíte se v něm nejen o léčivých účincích břízy a prospěšných látkách březové mízy, proč a jakým mechanismem tento sladký mok teče kmenem břízy vzhůru, ale i jak z něj uvařit březový sirup, a nebo jej přeměnit na březové víno. Václav Bažant v Arboretu FLD v Kostelci nad Černými lesy ve videu na břízách, které jsou určené k odstranění, ukáže praktický postup, jak březovou mízu jednoduše získat, jak ji konzumovat a nejlépe uchovávat.

Například ve Skandinávii je doporučováno k jarním očistným rituálům vypít alespoň 20 litrů mízy, aby byl člověk celý rok zdráv a plný energie! Lesy nám nabízí mnoho příležitostí, jak si zdravě zpestřit jídelníček. Nesmíme však zapomenout na to, že přírodní produkty musíme čerpat šetrně, pro vlastní spotřebu a s ohledem na cizí majetek.


Pijete také březovou mízu? A o jakém tématu z rubriky Lesní lékárna byste se rádi dozvěděli příště?
Článek „Březen - měsíc březové šťávy“ najdete v březnovém čísle časopisu Lesnická práce v pravidelné rubrice Lesní lékárna.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)