Vytisknout stránku

Povolen přípravek EDN (ethandinitril) k fumigaci dříví napadeného kůrovcem

Dne 1. 3. 2021 bylo uveřejněno nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kterým se povoluje použití přípravku EDN (ethandinitril) k fumigaci dříví napadeného kůrovcem, a to od 1. 3. 2021 do 28. 6. 2021 (tj. na dobu 120 dní). V rámci tohoto povolení byla po novém posouzení zdravotních rizik významně zkrácena předepsaná minimální doba skladování po ošetření.

Přípravek lze použít k asanaci smrkového dříví napadeného kůrovci (lýkožrout smrkový, l. severský) na skladech dříví nebo na skládkách dříví v lese, při dodržení dalších podmínek pro provedení aplikace uvedených v nařízení. Metoda je vhodná zejména pro ošetřování dříví ve velkých objemech. Vlastní ošetření je realizováno jako fumigace dříví pod plachtou, které s ohledem na nebezpečnost přípravku zajišťují výhradně pracovníci výrobce – Lučební závody Draslovka a.s. Kolín; provedení fumigace je nutné domlouvat přímo s výrobcem přípravku.

Na asanaci kůrovcem napadeného dříví přípravkem EDN se vztahuje příspěvek na ochranu lesa, poskytovaný MZe na základě nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti.

Podle TZ MZe

Dotační programy Ministerstva zemědělství pro lesní hospodářství a myslivosti

Nařízení ÚKZÚZ k řešení mimořádných stavů v ochraně rostlin

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)