Vytisknout stránku

Ve Švédsku testují asfalt na bázi ligninu

Ve spolupráci se společností Stora Enso zahájila švédská dopravní společnost Svevia testování nového asfaltu na bázi ligninu. V rámci experimentu byl bitumen, tmelicí část materiálu na ropném základu, který je používán na povrch komunikace, nahrazen složkou na přírodní bázi – ligninem Lineo™ od společnosti Stora Enso. Jako ověřovací pokus byl položen asfalt na komunikaci v délce 15 km mezi městy Sandbrink a Gnesta.

Jako alternativa bitumenu (živice) byl lignin vybrán, protože představuje látku na přírodní bázi obsaženou ve dřevě s potenciálem snížit negativní vliv asfaltu na klima. Lignin je složitý polymer rostlinného původu nacházející se v buněčných stěnách všech suchozemských rostlin, který spojuje celulózu s hemicelulózou. Dřevu dodává pevnost, odolnost a schopnost odolávat hnilobě. To jsou vlastnosti, které z něj dělají zajímavou surovinu pro výrobu asfaltu.

Asfalt se skládá ze štěrku a bitumenu, který se vyrábí ze surové nafty. Můžeme-li najít něco, co nahradí bitumen jako pojivo v asfaltu, negativní působení na klima může být výrazně omezeno,“ prohlásil Mattias Andersson, specialista na asfaltové výrobky společnosti Svevia. „V Nizozemí lignin přidávají do asfaltu již od roku 2015. Ale i tam je jeho použití zatím omezené,“ dodal.

První část experimentu společností Svevia a Stora Enso ze září 2020 ukázala slibné výsledky. Povrch vozovky vypadal dobře a jednolitě. V současné době specialisté obou společností čekají na to, jak se nový materiál bude chovat v zimě a po jarním tání.

Podle lesprominform.ru, storaenso.com, Jaroslav Martínek
Ilustrační foto: Pixabay

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)