Vytisknout stránku

Kupujete pracovní oblečení? Investujte do vybavení, co vám bude při práci pomáhat

Profesionálové v oblasti lesního hospodářství znají rakouskou značku Pfanner víc než dobře. V roce ji 1990 založil farmář Anton Pfanner, který se rozhodl zužitkovat znalosti ze své profesní praxe. Oblečení totiž musí vycházet z toho, co a jakým způsobem děláte. Sám dodnes dohlíží na výrobní proces a navrhuje nové pracovní oblečení a obuv, a to zejména pro lesáky a arboristy. Zakládá si na tom, že jsou stejně jako jejich klienti profesionálové, c čímž se pojí tři základní principy: jednoduchost, bezpečnost a životnost. Už tři dekády Pfanner slouží vám, lidem v lesnictví. Není tomu zase tak dávno, kdy byla zařazena do sortimentu PROFI ODĚVY. O tom, zda v této síti obchodů dokáží obléknout nejen řemeslníka, ale také vás, lesní dělníky, techniky a specialisty v oblasti zpracování dřeva, jsme hovořili s Ing. Janou Erbovou a Martinem Erbou, majiteli PROFI ODĚVY.

Co vás vedlo k tomu sortiment rozšířit o profesionální vybavení Pfanner?

Všimli jsme si, že v našich prodejnách a na e-shopu nenakupují pouze lidé, kteří se věnují řemeslu, pracují ve stavebnictví nebo příbuzných profesích. Rostl zájem ze strany pracovníků dřevařských závodů, pil, lesních dělníků. Obvykle nás objevili na doporučení od známých nebo kolegů v oboru, kteří již měli pozitivní zkušenost s pracovními oděvy Snickers Workwear a obuví Solid Gear, s nimiž cesta sítě PROFI ODĚVY započala. Řekli jsme si, proč jim tedy rovnou nenabídnout kompletní paletu oděvů a ochranných pomůcek. Bylo rozhodnuto. Jsme zaměření na kvalitu a v tomto směru má Pfanner naprosto bezkonkurenční renomé. Přistupuje k designu a zpracování svých výrobků podobně jako již zmíněné skandinávské značky – dbá na kvalitu, nadčasové, propracované střihy, poctivé materiály s přidanou hodnotou, patří k lídrům na poli inovací. Byla to jasná volba.


Jak vaši zákazníci na novou značku zareagovali?

Využili jsme různé komunikační kanály, které nám značku v kontextu naší sítě PROFI ODĚVY pomohly představit. Aby něco mělo úspěch, musíte o tom vědět. I s přihlédnutím k tomu, že největší část naší klientely tvoří řemeslníci, se Pfanner prodává dobře. Těší nás to. Zájem o něj vzrostl i s tím, jak bylo v letošním roce akcentováno téma zdraví. Signalizuje to, že problematika zasáhla hodnotový žebříček tuzemských lesníků. To jsme viděli při nákupech nejen zboží renomovaného rakouského výrobce, ale také v segmentu ochranných pomůcek. Stojíme si za tím, že zdraví je to nejcennější, jedna z mála věcí, kam má smysl peníze vložit, zejména pokud jde o prevenci pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Zmínili jste ochranné pomůcky. Lesníci potřebují při řadě prací precizní ochranu hlavy. Jste schopni vyhovět i této poptávce?

To si velmi dobře uvědomujeme. Proto jsme zalistovali značku Protos Integral, která se soustředí na výrobu vynikajících ochranných přileb pro nejrůznější obory včetně toho lesnického. Zmínit můžeme model Arborist, který je velmi vhodný pro kácení. Všechny součásti včetně ochranného štítu či sluchátek jsou integrovány přímo do přilby, což zajišťuje jejich stabilitu, to, že se při práci neuvolní nebo nezachytí do větví. To je velmi důležité, protože při lesnické práci nikdy nemůžete plně předvídat, co se bude dít. Unikátní je také způsob, jakým lze nastavit velikost přilby. Postě si ji přizpůsobíte potřebám. Tento model je také certifikován podle EN 397, EN 352-3 a EN 1731. Nabízí tedy tu nejlepší možnou ochranu v segmentu.


Můžete uvést příklad, čím jsou výjimečné například kalhoty Pfanner?

Velmi populární model představují protipořezové kalhoty Ventilation, určené především pracovníkům, jimž hrozí riziko poranění při práci s řetězovými pilami. Svrchní materiál Gladiator® je velmi odolný vůči mechanickému poškození, pořezu, špíně, oděru. Odolává vodě i olejům. Mimo to je oděv vyztužen vlákny Dyneema®, která dokáží absorbovat obrovskou dávku energie, ačkoli mají nižší hustotu než voda. Pohybuje-li se řetěz pily do rychlosti 20 m/s, vlákna se do něj zamotají a pilu zastaví. Tím zabrání poranění. Namáhané partie jsou zesílené Kevlarem® , pro volnost pohybu je do střihu také zakomponován strečový materiál, je zde precizní systém odvětrávání a udržování tepelného komfortu. Mohli bychom pokračovat dále. Kalhoty Ventilation, ostatně jako další výrobky Pfanner, jsou navrženy tak, spolehlivě sloužily svému majiteli, nikoli, aby jej omezovaly.

Zákazníci z lesnických kruhů míří také pro oděvy Snickers Workwear. Co z této nabídky je zajímá?

V žebříčku jsou jedničkou kalhoty – modely Allround Work, RuffWork, FlexiWork či RuffWork. V posledních letech Snickers Workwear na trh přinesl řadu oděvů ze strečových materiálů. Nejedná se jenom o elastické vsadky. Celý oděv pruží a nabízí tak nevídanou volnost pohybu. Elastické materiály dominují ve světě sportu. Bylo však těžké adaptovat elastická vlákna pro zátěž, které jsou vystavena v souvislosti s pracovním stylem řemeslníků, stavařů, pracovníků cementáren, truhlářů, tesařů, lesníků apod. To se podařilo. A zákazníci to náležitě oceňují, protože model AllroundWork Stretch se stal nejpopulárnějším po celém světě. Zachoval si všechny své inovativní vlastnosti, díky nimž si ho cenili zákazníci už před tím. Zesílení kolenních partií, kapes, rozkroku či zakončení nohavic nenasákavou Cordurou® určenou původně pro extrémní podmínky a armádní využití. Dále to je množství kapes a poutek včetně toho na metr nebo řemeslnické nože Hultafors či předtvarované nohavice a integrovaný systém na uložení kolenních chráničů KneeGuard Pro.


V létě jsme měli možnost otestovat oděvy s technologií 37.5®, která v nás zanechala velmi dobrý dojem. Můžete ji čtenářům krátce představit?

Dynamická termoregulační technologie 37.5® zjišťuje optimální klima v oděvu. Je poháněna tepelnou energií lidského těla. Pokud je vám horko, dokáže odvést vlhkost z oděvu ještě před tím, než se promění v kapičky potu. Tím vás ochladí. Pokud je vám zima, tepelnou energii částečky z vulkanického písku zadrží a zahřejí vás. To má také vliv na výkon. Váš výkon vzroste až o 26 % nebo se na maximu svých možností udržíte až o 10 minut déle, to proto, že šetříte energii, kterou byste jinak museli vydat na termoregulaci. Technologii vyvinul Dr. Gregory Haggquist a podrobil ji zevrubnému výzkumu. Dnes slouží sportovcům, ale využívána je také v segmentu pracovních oděvů. V našem sortimentu touto inovací disponují trika, mikiny i bundy. Oceníte ji v teplotních extrémech a při namáhavé práci.


Během našeho testování jsme se dozvěděli také mnoho o tom, jak správně funkční oděvy vrstvit. Popsali byste tato pravidla?

Nejdůležitější je na funkční oděv vždy obléknout další funkční oděv. Pravidlem je dbát na prodyšnost a odvod vlhkosti ve všech vrstvách. Pak je oblečení schopno zajistit vám nebývalé pohodlí, bez pocitu přehřátí nebo chladu, bez potem promáčených svršků. Takže pokud na funkční triko navléknete obyčejnou bavlněnou nebo polyesterovou mikinu, budete neskutečně zklamaní. Vlhkost projde funkčním materiálem trika, ale zastaví se o druhou vrstvu oděvu, která nemá žádné pokrokové vlastnosti. Pot jako by se vám v oděvu srazil. Zejména v zimě je to nepříjemné, protože pocitovou teplotu můžete vnímat jako až o deset stupňů nižší. V létě to zase může vést k přehřátí a dehydrataci. Chyba je právě ve vrstvení.

Každý prodejce se chystá na vánoční sezonu. Co pro období letošních vánočních nákupů chystáte vy?

Letošní rok je velmi složitý. Nejen pro nás, ale rovněž pro naše zákazníky. Proto jsme se rozhodli, že zboží, které nesplnilo očekávání pod vánočním stromečkem, ať už šlo o velikost, barvu či jiné parametry, bude možné vrátit až do 31. ledna 2021. Samozřejmě na každého čeká řada dárků k nákupu, a to jak v e-shopu, tak v prodejnách. Pokud ale nemáte čas, nebo jistotu, jak vybrat správně, můžete využít našich dárkových voucherů, které pod stromečkem určitě také udělají radost. A pro informace o dalších zajímavých akcích doporučujeme sledovat pravidelně náš web nebo nakouknout rovněž na naši facebookovu stránku.

Za rozhovor děkuje tým Silvarium.cz.




Líbil se vám článek?
(0 hlasů)