Vytisknout stránku

Logset 8H GTE Hybrid poprvé představen v Česku

V říjnu byl v Česku poprvé představen finský hybridní harvestor Logset 8H GTE Hybrid. S hybridní technologií implementovanou do harvestorů společnost úspěšně boduje v mnoha zemích. Oproti samotnému vznětovému motoru totiž dokáže hybridní pohon harvestoru reagovat rychleji a plynuleji. Tím dojde k vyrovnání výkonových křivek a ke konstantnímu zatížení motoru bez strmých výkyvů.

Na předváděcí akci v lesích poblíž Orlíka nad Vltavou se byla podívat a práci se samotným hybridním harvestorem si rovnou vyzkoušet i redakce Lesnické práce. Jelikož harvestor předchází samá chvála a na výstavách ve světě sklízí ta nejvyšší ocenění, očekávání všech, jak si harvestor obstojí přímo v terénu, byla veliká.

Exkluzivita jménem Hybrid

Hybridní technologii, která se používá i v dalších odvětvích, dokázala implementovat do harvestorů jako první finská společnost Logset Oy. Jako jediný výrobce na světě tak reaguje na potřeby moderního lesnictví. První hybridní harvestor představil Logset již v roce 2016 na větším modelu 12H GTE Hybrid. Na jeho úspěchy poté navázal menší model 8H GTE Hybrid, který je využitelný ve většině typů porostů na světě a poprvé byl představen loňský rok ve Finsku. Loni také získal hned několik ocenění – titul „lesní stroj roku" na výstavě Libramont ve Francii a cenu za inovaci na výstavě Austrofoma v Rakousku. Společnost Logset má exkluzivní právo na využívání hybridní technologie v harvestorech do roku 2023.

Jak funguje hybridní technologie v harvestoru?

Harvestor pracuje s kolísavou poptávkou energie (v režimu řezání – stop – posuv – stop – řezání). Vznětový motor je proto nucen pracovat ve výkonových špičkách. V případě hybridního harvestoru je ale v elektrické části pohonu se superkondenzátory energie buď uchována, nebo rychle vydána na základě její poptávky. Motor pracuje v konstantním zatížení a dochází tak k vyrovnání výkonových křivek – otáčky motoru jsou udržovány v jedné linii. Stroj reaguje na povely operátora okamžitě, a proto pracuje rychle a plynule. Zde je ta nesporná výhoda hybridního systému pro harvestory.

Výhody pozná ihned každý operátor

Pracovní cykly se neustále střídají. Stroj ale díky hybridní technologii pracuje v režimu „stabilního" motoru v 1 500 ot./min. Rozdíly mezi poptávkou a nabídkou energie jsou pokryty díky „elektrice", která může po zmáčknutí tlačítka okamžitě dodat až 104 kW výkonu a až 500 Nm krouticího momentu navíc. Vznětový motor je také vzhledem k velikosti stroje relativně malý.

„Hybridní technologie je revolučním krokem v inovaci lesní techniky. Energie je v elektrické části motoru okamžitě k dispozici, okamžitě uchována a okamžitě vstřebána. Díky rychlejší odezvě krouticího momentu dosahuje hybridní harvestor vyšší produktivity až o 27 %, kdy dokáže snadněji provádět více úkonů najednou při konstantním zatížení motoru, zatímco klesá emisní zatížení a až o 30 % spotřeba paliva, což je výhodné jak pro majitele, tak pro životní prostředí. Rozdíl oproti běžnému vznětovému motoru pozná prakticky ihned i operátor s menšími zkušenostmi. Neslyší totiž charakteristický houpavý zvuk motoru, který běžné harvestory vydávají," řekl Tomáš Kuchta, jednatel společnosti TM Forest s.r.o., prodávající lesní stroje Logset v České republice.

 

Tecnické parametry Logset 8H GTE Hybrid
Hmotnost od 23 000 kg
Vznětový motor AGCO Power 74 LFTN
Emisní norma EU Stage 5
Výkon při 1 850 ot./min. 214 kW
Krouticí moment při 1 500 ot./min. 1 280 Nm
Objem nádrže 400 l
Elektromotor
Max. výkon při 2 000 ot./min. 104 kW
Max. krouticí moment při 0–2 000 ot./min. 500 Nm
Hybridní systém (vznětový motor + elektromotor)
Max. výkon při 1 850 ot./min. 311 kW
Max. krouticí moment při 1 500 ot./min. 1 780 Nm
Tažná síla
Hydraulická soustava – 2 pracovní pumpy 210 + 180 cm3
Dosah 10,3–11 m
Harvestorová hlavice TH55, TH65, TH75
Předpokládaná bezúdržbovost hybridního systému 30 000 h

Kontakt: www.tmforest.cz

 

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)