Vytisknout stránku

Stát v lokalitě Soutok vyjasní vlastnické vztahy

Státní pozemkový úřad vyhověl žádosti Lesů České republiky, s. p. a během několika let budou nově vyznačeny hranice pozemků na 3 000 ha v katastrálním území Lanžhot v Jihomoravském kraji. Měly by se tím vyřešit dnes často nejasné majetkové vztahy.

Obnova solitérních dubů na Soutoku. Foto: archiv LČR

Velice si cením přístupu Státního pozemkového úřadu. Bude tak možné v nivě řek Dyje a Moravy a jejich soutoku připravit vodohospodářské projekty a zajistit ekologickou stabilitu celého mimořádného území,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Jedná se o ekologicky významné biotopy, nejrozsáhlejší lužní lesy v zemi. Právě lesníci se zasloužili o jejich zachování, hospodaří na nich už přes 300 let. Dnes to jsou Lesy ČR. Podnik nedávno zveřejnil nový program SOUTOK VŠEM a zahájil tak diskusi o budoucnosti tamějších lesů s veřejností, laickou i odbornou, včetně Lanžhotských a dalších obyvatel tohoto území.

Lužní les, který se rozkládá v trojúhelníku mezi řekami Dyjí a Moravou spolu s hustou sítí vodních kanálů a stavidel, významně zadržuje vodu v krajině. Při povodních dokáže před silnějšími záplavami ochránit nejen nejbližší obec Lanžhot, ale i další obce. Dlouhodobě proto vnímám nutnost zachování této schopnosti území včetně zajištění ochrany živočichů a rostlin. K tomu může Státní pozemkový úřad přispět vyřešením vlastnických poměrů v dotčené oblasti prostřednictvím komplexních pozemkových úprav. Vynaložené prostředky tak budou v budoucnu mnohonásobně zúročeny," uvedl Martin Vrba, ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu.

Podle TZ LČR, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)