Vytisknout stránku

Lesy ČR připravují reorganizaci a zřizují Závod lesní techniky

Aktualizováno 21. 8.

Vedení Lesů ČR připravuje významné organizační změny. Hlavním důvodem zamýšlených změn je snižování nákladů, zvyšování efektivity administrativních procesů a posílení vlastních kapacit Lesů ČR. Reorganizace by měla začít platit od 1. ledna 2021.

Mapa aktualizována 21. 8. 2020

Hlavní parametry organizačních změn

Organizační změna spočívá ve zrušení všech 11 krajských ředitelství, zřízení 7 nových oblastních ředitelství, zrušení 7 správ toků a jejich zařazení do struktury 7 oblastních ředitelství, zrušení 3 lesních správ a od 1. září 2020 také zřízení nové organizační jednotky Závodu lesní techniky.

Podle Hospodářských novin by mělo vzniknout sedm nových oblastních ředitelství z bývalých krajských ředitelství v Ostravě, Zlíně, Teplicích, Karlových Varech a Jihlavě. Nově by mělo být sídlo ředitelství v Týništi nad Orlicí, kam se přemístí bývalé krajské ředitelství z Chocně, a v Dobré Vodě u Českých Budějovic, kam by měli přejít lidé z ředitelství v Českých Budějovicích. Končit by měla Lesní správa Město Albrechtice, která splyne s Lesní správou Jeseník, podobně by měla přejít Ruda nad Moravou pod Lesní správu Hanušovice a Loučná nad Desnou pod Janovice. Ostatní, celkem jich má podnik dosud 64, na jedno krajské ředitelství tak připadá v průměru šest správ, by měly zůstat beze změn.

Důvodem prováděných změn je podstatně vyšší efektivita administrativních procesů a výrazné posílení vlastních provozních kapacit LČR. A co je velmi podstatné, tímto krokem dojde k okamžitému snížení našich vlastních režijních nákladů o řádově desítky milionů korun. LČR byly v roce 2020 zařazeny do okruhu příjemců příspěvku na hospodaření a dotací, nicméně současně byla nejen ze strany zakladatele podniku akcentována otázka hledání úspor a snižování nákladů," řekl k připravovaným změnám generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Změna je podle vyjádření vedení Lesů ČR prováděna v souladu se schválenou strategií podniku, konkrétně bodem 6.3, který předpokládá „Nastavení efektivní organizační struktury a posílení provozního personálu" a se souhlasem Ministerstvem zemědělství.

Prioritou těchto opatření je další využití vlastních provozních pracovníků. Proto jsou úspory hledány zejména v režijních oblastech (nemovitosti, režijní pozice). Konkrétní počty a umístění jednotlivých pracovníků jsou otázkou jednání v následujících měsících.

Ke snížení pracovníků dojde podle informací LČR především na administrativních pozicích, počty lidí v lese, přímo v provozu, zůstávají stejné a je počítáno spíše s jejich nárůstem. „Reorganizací se rozhodně nemění počty lesníků v rámci jednotlivých lesních správ ani rozloha území, které mají na starosti," komentoval personální dopady Josef Vojáček.

V rámci reorganizace chtějí Lesy ČR zvýšit důraz na činnosti v oblasti vodního hospodářství, zadržování vody v krajině a umožnit tak další rozvoj celopodnikového programu Vracíme vodu lesu, v jehož rámci se budují stovky malých vodních děl, revitalizací či meandrů. V rámci každého oblastního ředitelství proto vznikne pozice odborného náměstka pro vodní hospodářství.

Závod lesní techniky

Velmi důležitou součástí reorganizace je zřízení Závodu lesní techniky. „Nově zřizovaný Závod lesní techniky podstatně posílí akceschopnost LČR v boji s kalamitou, kdy budeme schopni v případě potřeby pružně zasahovat vlastními silami kdekoliv v republice a prakticky okamžitě nasadit své výrobní kapacity pro těžbu kůrovcem napadeného dříví," upřesnil Josef Vojáček.

Reorganizací a vznikem Závodu lesní techniky s celostátní působností chce podle dostupných informací současné vedení LČR reagovat na kritiku ze strany odborné i laické veřejnosti, ale i Nejvyššího kontrolního úřadu, na malou pružnost podniku při reakci na kůrovcovou kalamitu a další neočekávané události.

Závod lesní techniky vzniká jako vnitřní službové a provozní středisko a bude operativně poskytovat své výrobní služby v těžební i pěstební činnosti. Kromě vybavení příslušnou technikou bude závod obsazen odpovídajícím počtem provozních pracovníků. Tento počet se bude postupně odvíjet od kapacitních možností závodu. V roce 2021 přepokládají Lesy ČR zajištění výroby tímto závodem na třech územních jednotkách (120 tis. m3). „Výsledkem tedy nebude úbytek provozních zaměstnanců, ale jejich navýšení a vytvoření nových vlastních výrobních kapacit LČR, za jejichž nedostatek byly LČR v minulosti často kritizovány," doplnil Josef Vojáček.

Očekávaná platnost změn

Změna struktury LČR je podle vedení podniku prováděna v souladu s vnitřními předpisy a projednána se zakladatelem (MZe) a v dozorčí radě podniku. Jednání s odborovou organizací budou probíhat přesně v dikci platné podnikové kolektivní smlouvy. Zástupci krajů budou informováni na nejbližším zasedání jejich asociace.

Čtěte také: Komentář lesnického experta Hnutí DUHA Jaromíra Bláhy k připravované rozsáhlé reorganizaci státního podniku Lesy České republiky



Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)