Vytisknout stránku

Ministerstvo financí uvolní 7 miliard na boj s kůrovcem

Ministerstvo zemědělství by mělo dostat letos dalších sedm miliard korun na boj s kůrovcovou kalamitou a 1,6 miliardy korun na boj se suchem. Ministerstvo životního prostředí by mělo získat dvě miliardy korun na budování vodovodů, kanalizací a zadržování vody v krajině. Sněmovna ovšem musí schválit novelu zákona o státním rozpočtu se schodkem 500 miliard korun. Po dnešním jednání s ministry to uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

V tuto chvíli jsme vyslyšeli požadavky, protože jak boj s kůrovcem, tak boj se suchem jsou pro naši zemi a naše občany jedno z nejdůležitějších témat,“ řekla ministryně.

S penězi na boj s kůrovcem a suchem Schillerová počítá už v návrhu, který v pondělí schválila vláda. Jsou součástí 136,6 miliardy korun ve vládní rozpočtové rezervě. Rovněž mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý upozornil na to, že zajištění peněz bude jisté až ve chvíli, kdy nový rozpočet schválí Sněmovna. V pondělí vláda slíbila ministerstvu navýšení rozpočtu na vodohospodářství o miliardu korun, rozpočet na opatření ohledně vody by se tak měl zvýšit o 2,6 miliardy Kč.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) má také slíbené další tři miliardy korun navíc, které by měl dostat ale až v rozpočtu na příští rok. „To zahrnu do prací o rozpočtu, které se uskuteční v létě,“ dodala Schillerová.

Brabec dnes novinářům ve Sněmovně řekl, že z peněz resort podpoří více než 200 projektů. „Řada z nich je dneska připravená, vysoutěžená, se stavebním povolením. Jsou to v zásadě vodovody a kanalizace. Mnoho desítek akcí určitě začne v letošním roce. My jsme je měli v zásobníku a neměli jsme na ně doteď peníze, protože už jsme je vyčerpali. Část akcí začne letos a část bude pokračovat příští rok,“ poznamenal. Navýšení rozpočtu ministerstva dnes podpořil i sněmovní výbor pro životní prostředí.

Schillerová dále uvedla, že případná pomoc kvůli nedávných povodním na Olomoucku je obsažena již v částkách, které MF ministerstvům poskytne. Zároveň mají na tyto případy resorty peníze i ve svých rozpočtech.

Vláda v pondělí schválila zvýšení schodku rozpočtu už potřetí od propuknutí pandemie, a to na 500 miliard korun. Sněmovna by měla návrh projednat 16. června.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)