Vytisknout stránku

I letos mohou studenti lesnictví pracovat v sezóně ve státních lesích

Už třetím rokem se mohou žáci a studenti středních a vysokých lesnických škol stát v období od června do konce září letními adjunkty. Vydělají si až 120 korun za hodinu a pomohou lesníkům v kůrovcové sezóně. Získají zkušenosti a praxi. Přihlásit se mohou do konce července.

Ilustrační foto: archiv Lesů ČR

Očekáváme už tradiční pomoc během kůrovcové sezóny, ale jde nám taky o to, aby budoucí lesníci získali zkušenosti přímo v provozu. Mnozí se třeba později stanou zaměstnanci podniku," zmínil generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Zájemci uvedou do emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. své jméno, věk, školu a termín i lokalitu, o které mají zájem. „Zapojit se může každý student lesnictví, kterému je 18 a víc let a počítá s minimálně měsíční brigádou," řekla Šárka Matějíčková, vedoucí personálního odboru Lesů ČR.

Adjunkti budou především vyhledávat a označovat napadené stromy, kontrolovat obranná opatření, tedy lapáky a lapače, účastnit se asanace nebo třeba měřit objem dřeva uskladněného v lese.

Česká zemědělská univerzita i brněnská Mendelu uznávají tuto brigádu jako předmět praxe a za její absolvování pak studentovi přidělí odpovídající počet kreditů. „Včasná a rychlá detekce napadených stromů je klíčovým prostředkem ke zmírnění negativních dopadů kůrovcové krize. Proto jsme ani chvíli neváhali podpořit zapojení našich studentů do této akce," říká děkan Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze Róbert Marušák.

Podnik s projektem začal v roce 2018, tehdy zaměstnal 60 žáků a studentů, loni dokonce 170.

Podle TZ LČR, red. 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)