Vytisknout stránku

Lesům ČR se na práci v lesích hlásí stovky lidí

Státnímu podniku Lesy České republiky se na práci v lesích zatím přihlásilo několik stovek lidí. Většinou jde o studenty a také o lidi, kteří kvůli epidemii koronaviru ztratili práci. Nabídku práce na obnově lesů po kůrovcové kalamitě podnik učinil 19. března. V celém lesnickém sektoru nyní chybějí tisíce pracovníků ze zahraničí.

Největší zájem o práci u Lesů ČR mají lidé v okolí Prahy a ve středních Čechách, zejména v polesích Lesního závodu Konopiště. Velký zájem o práci v lesích podnik eviduje i na jižní Moravě, a to na lesních správách Náměšť nad Oslavou a Černá hora. "Poptávka je po místech, kam je dobré dopravní spojení. Dopravu nezajišťujeme," řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Lesy ČR, kterým patří téměř polovina lesů v zemi, nyní obnovují rozsáhlé plochy po kůrovcové kalamitě. Pracovníci především sázejí stromky, uklízejí klest a stavějí oplocení nových výsadeb. Zájemce o práci musí být starší 18 let. Odměna činí 120 korun za hodinu. Podnik se zájemcem uzavře dohodu o provedení práce na nejvýše 300 hodin.

Čtete také: LČR vzkazují studentům: Pomozte v lese a vydělejte si!

"V lese brigádníci pracují v malé skupině, v dostatečných rozestupech minimálně 2,5 metru. Dodržují se všechna preventivní hygienická opatření," řekla Jouklová. Zájemce musí mít vlastní ochranu úst a nosu, pevnou obuv a vhodné pracovní oblečení do lesa. Pracovní rukavice a další potřebné vybavení jim zajistí podnik. Zájemci se mohou hlásit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefon 725 257 651.

Státní lesy připravily na letošní rok akce na sázení stromků také pro veřejnost, ale po vyhlášení nouzového stavu jejich konání do odvolání přerušily. Původně měli lesníci v plánu udělat od března do konce října pro veřejnost po celé republice pod názvem Den za obnovu lesa asi 400 akcí.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)