Vytisknout stránku

Vláda schválila protikrizová opatření MZe kvůli koronaviru za šest mld. Kč

Více než miliardu korun pro vlastníky lesů, zvýšení rozpočtu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) o miliardu a 3,3 miliardy na doplňkové platby u evropského rozvojového programu navrhuje k minimalizaci dopadů pandemie koronaviru ve svém sektoru ministerstvo zemědělství. Vláda 23. 3. materiál schválila.

"Jde o důležitý signál pro naše zemědělce, potravináře a vlastníky lesů. Při schvalování změny státního rozpočtu budeme žádat o navýšení rozpočtu kapitoly ministerstva zemědělství o uvedenou částku," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

U vlastníků lesů jde o doplnění peněz na kompenzace za sníženou cenu dříví na trhu v posledních letech. Lesníci peníze potřebují na boj s kůrovcem. "Po vládě budu chtít uvolnit v rámci již schváleného programu na pomoc nestátním vlastníkům lesů zbývající prostředky ve výši 1,3 miliardy korun. Pokud nebudou zničené lesy včas obnoveny, hrozí nám ekologická katastrofa, ze které se nevzpamatujeme dlouhé roky," uvedl Toman.

U PGRLF se uvažuje kromě odkladů splátek o snižování zástav peněžních vkladů. O miliardu by se měl posílit rozpočet na dotování úroků z komerčních úvěrů. Ministerstvo předloží také vládě nový program, který by poskytoval grantovou podporu na provozní financování podniků.

Podle ČTK, red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)