Vytisknout stránku

Koronavirus ohrožuje boj s kůrovcem v nestátních lesích

Pro zajištění účinného boje lesníků s kůrovcem a zachování lesů pro další generace podle SVOL nelze přestat těžit, přibližovat a asanovat kůrovcem napadené dříví. Při současném vývoji počasí lze očekávat, že se první rojení kůrovce objeví na níže položených lokalitách už v průběhu následujících 2-3 týdnů. Pokračování boje s kůrovcem v nestátních lesích je ale vážně ohroženo. Více než polovina žadatelů ještě neobdržela příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za období 2017-2018. Jejich situaci dále významně zhoršuje šíření koronaviru a karanténní opatření.

Řada vlastníků lesů ještě nedostala odškodnění za předminulý rok, a pokud zpracovatelé od nich teď přestanou odebírat dříví, protože se v závodě objevila nákaza koronaviru nebo poklesla poptávka po řezivu, vlastník lesa nebude mít peníze na výplaty dělníků pro boj s kůrovcem. Školkaři nebudou mít zákazníky, protože vlastník lesa nebude mít prostředky na nákup sazenic. To může mít další negativní dopad nejen na zaměstnance, ale i OSVČ, kterým nebudou v pěstební a těžební činnosti moci vlastníci lesa zadávat práci z důvodu nedostatku finančních prostředků k zaplacení provedených služeb. Nebudou probíhat opatření k zabránění šíření kalamity do dalších oblastí! Hrozba zastavení likvidace kůrovcové kalamity v nestátních lesích je tudíž velice reálná,“ obává se předseda SVOL František Kučera.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR proto vyzývá vládu k přijetí následujících prioritních opatření:

  1. Urychleně vyplatit zbytek slíbených finančních prostředků za kompenzaci ztrát suchem a kůrovcem za rok 2017 a 2018 ve výši 1,8 mld. Kč nestátním vlastníkům lesů, kteří mají podanou žádost do 29. 2. 2020 a splnili podmínky pro vydání rozhodnutí. Jedná se rovněž o žadatele, kteří podali žádosti již v roce 2019. Současně bezodkladně vyplatit finanční příspěvky na hospodaření v lesích u podaných žádostí. Jedná se o platby za 2. pololetí 2019 a částečně i 1. pololetí 2019 (jde řádově o stamiliony korun). Zajistí se tím krátkodobé financování lesnických činností, které nesmí být přerušeny s ohledem na kalamitní stav.
  2. Automaticky prodloužit tříměsíční víza pro zahraniční pracovníky, kteří se již nacházejí v ČR, pro zajištění činnosti v lesích.
  3. Bezodkladně vydat opatření obecné povahy upravující nejen „červené zóny", ale také podmínky přenosu sadebního materiálu – snížení počtu prostokořenných sazenic na 1 ha až o 20 %, umožnit dovoz semenného materiálu z Karpatské oblasti a umožnit přenos sadebního materiálu na Vysočinu a Jeseníky.


Samozřejmě chápeme zcela nestandardní situaci, ve které se celá společnost ocitla," podotýká František Kučera. „Ale kůrovec nepočká a zalesňovací práce lze provádět také jen v určitém období." Je vědecky podloženo, že les každou investovanou korunu státu mnohonásobně vrátí (L. Šišák, profesor České zemědělské univerzity, člen Evropské expertní skupiny pro oceňování služeb lesa). „Chce-li stát pro své občany do budoucna zachovat lesy, je teď jeho povinností majitele lesů finančně podpořit, aby odvrátil jejich zánik a zabránil tak ukončení boje s kůrovcem," míní František Kučera.

Podle TZ SVOL, red.

Líbil se vám článek?
(2 hlasů)