Vytisknout stránku

MZe: Příspěvky na lesní hospodaření by se měly zvýšit o 520 mil.Kč

Na podporu lesního hospodářství by měl stát od příštího roku přispívat o 520 milionů korun více než letos, kdy je to 1,15 miliardy korun. Peníze by se v následujících čtyřech letech měly každoročně navyšovat o 145 milionů korun. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele nařízení vlády, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení. 

Peníze by měly jít navíc na zřizování oplocenek (200 milionů korun), nově chce stát zavést nový příspěvek 145 milionů korun na péči o výsadby, tyto peníze se pak budou spolu s přibývající plochou výsadby zvyšovat. Dalších 80 milionů korun by se mělo od příštího roku použít na asanaci kůrovcového dříví, zbytek peněz by mohli částečně využít i myslivci.

Místo jednorázového příspěvku u nových výsadeb chce ministerstvo vyplácet peníze po schválení dotace každoročně po dobu pěti let. "Podmínkou poskytnutí finančního příspěvku je především provedení řádné ochrany výsadby proti buřeni a proti zvěři v průběhu kalendářního roku, čemuž odpovídá sazba finančního příspěvku 12 000 Kč/ha pokrývající převážnou část nákladů na požadované činnosti a případné další doplňkové činnosti v rámci ochrany výsadeb (ochrana proti klikorohovi nebo myšovitým atp.)," uvádí důvodová zpráva novely. Buřeň je například tráva, ostružiní a maliní, které musí hospodáři vyžínat, aby nepřerostly malé stromky. Brouk klikoroh zase ohlodává kůru mladých stromků. O peníze by se mohlo žádat na plochy, které lesníci osadili loni nebo později.

Stát také plánuje obnovit příspěvek na využití dravců v ochraně rostlin, aby se alespoň částečně eliminovaly populace hrabošů. "Předmětem příspěvku je zřizování hnízdních podložek a budek pro dravce, zejména ale rozmisťování loveckých stanovišť (berliček) na zemědělské půdě," uvádí zpráva.

Pokud novela projde v předkládaném znění, zvýší se počet honiteb, kde se vyplácí motivační zástřelné za divoká prasata. Nárok na něj budou mít tam, kde se přesáhne pětiletý průměr, nikoliv tříletý, což platí v současnosti. V posledních letech myslivci střílí divoká prasata více než v minulosti.

Stát loni začal vyplácet více peněz na zásahy v lesích, sumu zdvojnásobil na 1,15 miliardy korun. Loni pak začal vyplácet také peníze pro nestátní vlastníky lesů jako kompenzace za sníženou cenu dříví. Dohromady se jim v tomto programu zatím do konce letošního roku přislíbilo 2,5 miliardy korun, zatím stát vyplatil přes 1,1 miliardy korun. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR žádalo stát o sedm miliard korun na zalesňovací práce pro letošní rok.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)