Vytisknout stránku

Nedělní vichřice způsobila v lesích škody menší než Sabine

Aktualizováno 26. 2. Vichřice, která v neděli 23. 2. a v noci na 24. 2. zasáhla Českou republiku, nadělala v lesích státního podniku Lesy ČR (LČR) škody asi za 100 milionů korun. Vítr poničil kolem 400 000 metrů krychlových dřeva, řekla to mluvčí LČR Eva Jouklová. Na nejvíce postižené Vysočině je podle lesníků rozsah škod podobný nebo o něco menší než po větrné bouři Sabine před čtrnácti dny.

Nedělní vítr, jehož důvodem byla tlaková níže Julie, nejvíce škodil ve státních lesích na Vysočině, v Jihočeském kraji, na severní a střední Moravě. "Vysočina a jižní Čechy mají po asi 70.000 metrech krychlových poničeného dřeva. Vstup do lesů nyní veřejnosti nedoporučujeme," uvedla mluvčí podniku, kterému patří téměř polovina lesů v zemi.

Příčinou nedělního velmi silného větru byla tlaková níže Julie, která v neděli postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu. Česko zasáhl silný vítr v neděli odpoledne. Podle meteorologů největší náraz větru dosáhl v neděli večer na polské straně Sněžky rychlosti 223 kilometrů za hodinu, na české straně bylo naměřeno 180 km za hodinu.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. Obdobnou škodu jako Sabine nadělal ve státních lesích loni v březnu orkán Eberhard.

Bouře s největší škodou v lesích státního podniku Lesy ČR:

  Rok Poničené dřevo v milionech metrů krychlových
Kyrill 2007, leden 6
Emma 2008, březen 2
Herwart 2017, říjen 1,7
Eberhard 2019, březen 1
Sabine 2020, únor 0,95
Ivan 2008, červen 0,8
Julie 2020, únor 0,4

Zdroj: Lesy ČR, infobanka ČTK

Vichřice Sabine a Julie u Lesů ČR dohromady poškodily si 1,3 miliony kubíků dříví 

V porostech spravovaných Lesy ČR zasáhly vichřice Sabine a Julie asi 1 350 tisíc metrů krychlových dřeva. Nejvíce stromů zlomily nebo vyvrátily na jihu Čech a na Vysočině. Podnik škodu odhaduje na 350 až 400 milionů korun.

V Jihočeském kraji vichřice poškodily přibližně 427 tisíc metrů krychlových dříví, nejvíce, asi 110 tisíc metrů krychlových, v novohradských lesích. Na Vysočině je třeba zpracovat přibližně 194 tisíc metrů krychlových kalamitního dřeva a v Plzeňském kraji podle všeho 137 tisíc metrů krychlových. „Vítr lesy nepoškodil plošně, ale zasáhl jednotlivé stromy. S jejich zpracováním počítáme do konce května," řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Část smrkových kmenů v porostech zůstane, lesníci je na jaře použijí jako přírodní lapáky, což je tradiční metoda ochrany lesa před kůrovcem.

Kromě zakázaného vstupu do lesů na jižní, východní a západní straně Kleti v podhůří Šumavy podnik zatím neplánuje žádat státní správu o vydání dalších omezení návštěvníků lesa.

 

Podle TZ LČR

V lesích Vysočiny přibyly zkraje týdne další větrné polomy

V lesích na Vysočině přibyly v tomto týdnu další větrné polomy. Vyvrácené stromy někde poničily i oplocení a zavalily mýtiny připravené pro nové sazenice. Podle lesníků, které oslovila ČTK, je rozsah škod po silném větru z noci na pondělí podobný nebo o něco menší než po větrné bouři Sabine před čtrnácti dny.

Lesnímu družstvu obcí v Měříně na Žďársku spravujícímu 900 hektarů porostů škodil vítr ve zbytku zelených lesů, které ještě nezničil kůrovec. Sabine družstvu způsobila kolem 1000 metrů krychlových polomů, vítr zkraje tohoto týdne přidal další stovky metrů krychlových. "Samozřejmě je to zase další problém, umístit dřevo na trhu," řekl prokurista Pavel Bambula. Zároveň podotkl, že loňská kůrovcová těžba byla nesrovnatelně vyšší. Poškozené jsou i některé oplocenky a vítr vyvracel stromy ponechané na vytěžených místech kvůli obnově lesa.

Měřínské družstvo dřív běžně těžilo 8600 metrů krychlových dřeva za rok, loňská těžba narostla na 79 000 metrů krychlových. "Kůrovec nás decimuje ze všech stran," uvedl prokurista.

V lesích města Jihlavy poškodil první únorový silný vítr až 10 000 metrů krychlových stromů, další poryvy v tomto týdnu asi 6000 metrů krychlových. "Ty stromy padají většinou jednotlivě a rozbíjí nám to buď už zalesněné kultury nebo oplocenky," uvedl jednatel Správy městských lesů Václav Kodet k aktuálním polomům. Jihlavě patří 3800 hektarů lesů.

"Škody jsou zhruba stejné jako po Sabine, řádově v několika tisících kubíků," uvedl Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí v Přibyslavi. Nevidí v tom tak velkou zátěž. "Dneska jsme v situaci, že když jedeme naplno, těžíme 1000 kubíků denně," řekl. Toto družstvo má ve správě 5700 hektarů lesů.

Podle ČTK, red.

Také v NP Šumava jsou odhady škod menší než po Sabine

Podle prvních informací od strážců NP Šumava to zatím vypadá, že po nedělním silném větru je přístupná a prostupná většina cest a turistických stezek na území NP Šumava. Oproti minulému týdnu to vypadá, že vyvrácených a polámaných stromů bude méně, ale přesnější odhady budeme znát nejdříve zítra či ve středu.

Stále platí upozornění pro návštěvníky, aby při pohybu v lesních úsecích a to i na značených stezkách, dbali zvýšené opatrnosti. Riziko pádů polovyvrácených či nalomených stromů je stále vysoké.

Zdroj: Správa NP Šumava

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)