Vytisknout stránku

Lesy ČR obnovily šest vodních nádrží v západních Čechách

Šest vodních nádrží v Plzeňském kraji zrekonstruovaly Lesy České republiky. Podnik tak z programu Vracíme vodu lesu investoval více než 15 milionů korun bez DPH do dalších opatření proti suchu. Všechny nádrže zadrží až 43 tisíc metrů krychlových vody.

Vodní nádrž U Chaty ve Staré oboře na Semošickém potoce u obce Podražnice. Foto: archiv Lesů ČR

Nádrže časem přestaly sloužit svém účelu. Technické objekty buď chyběly, nebo byly v havarijním stavu. Proto jsme je obnovili a odtěžili nánosy sedimentu," řekl František Šampalík, vedoucí správy toků Lesů České republiky pro oblast povodí Berounky.

Nádrže Jordán I a II vybudované na Plzeňsku na bezejmenném toku se opravovaly od konce roku 2017 do října 2019. Celková částka za stavební práce dosáhla bez daně bezmála 4,8 milionů korun.

Po obnově je také vodní dílo na Lomanském potoce u Lomničky u Plas. Práce za téměř čtyři miliony korun bez DPH začaly v únoru 2018 a skončily loni v listopadu.

Menší nádrž Zvonička na Huťském potoce u Smolova zadrží vodu v chráněné krajinné oblasti Český les. Stavělo se od září 2017 do října 2019 za 2,2 miliony korun bez DPH.

Vodní nádrž Sedmihoří na levostranném přítoku Mezholezského potoka u Darmyšle v přírodním parku Sedmihoří se rekonstruovala od března 2018 do loňského října za 2,8 milionů korun.

Vodní nádrž U Chaty ve Staré oboře na Semošickém potoce u obce Podražnice prošla od července 2018 do října 2019 obnovou za bezmála jeden a půl milionu korun bez daně. „Připravujeme i další projekty. K těm větším patří rekonstrukce Hamerského horního rybníka a úprava vodního režimu v katastrálním území Cheznovice," dodává Šampalík. Podnik zadá zpracování projektové dokumentace a požádá vodoprávní úřad o povolení stavby.

Podle TZ Lesů ČR, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)