Vytisknout stránku

Lesy ČR z tendru 2020+ zatím podepsaly 81 procent smluv

Lesy České republiky dosud ze sedmimiliardového lesnického tendru 2020+ podepsaly smlouvy na 44 z 54 soutěžených jednotek. Dalších šest smluv je před uzavřením, podepsány by měly být zhruba do poloviny ledna. U dvou jednotek je po námitce účastníka správní řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tendry na dvou jednotkách Lesy ČR kvůli ekonomicky nevýhodné nabídce zrušily a budou je opakovat.

Tendr je pětiletý a jde v něm o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů. Při vyhlášení tendru se předpokládalo, že vítězné firmy začnou pracovat od začátku ledna. 

Podle předběžných výsledků byla vítězem tendru těžařská skupina PETRA z Hodonína. Firma podala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 54 jednotek v soutěži. Měla tak šanci získat až deset kontraktů. Z dosavadních oznámení Lesů ČR na webu věstníku veřejných zakázek vyplynulo, že skupina PETRA dosud uzavřela sedm kontraktů. Za skupinou PETRA se v tendru 2020+ s možným ziskem až pěti jednotek umístily Kloboucká lesní a firma UNILES, která patří do holdingu Agrofert.

Nabídky do tendru loni v říjnu podalo 32 firem a alespoň jednu zakázku by mohlo získat 21 z nich. Celkem firmy podaly 213 nabídek, takže na každou z 54 jednotek připadalo v průměru 3,94 nabídky. Zájem firem o práci pro Lesy ČR byl vyšší než v minulých letech. Předloni v tendru 2019+ činil průměr nabídek na jednotku 2,74.

Tendr s 54 zakázkami podnik rozčlenil do tří typů podle toho, jak je území zasaženo kůrovcovou kalamitou. Nejvíce zájemců podalo nabídky na 23 takzvaných kalamitních jednotek, které pokrývají území nejvíce zasažené kůrovcem. Firmy budou na těchto jednotkách těžit dřevo a zajišťovat pěstební práce. Vytěžené dřevo budou prodávat samy Lesy ČR. Na devíti postkalamitních jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce. Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy těží, pěstují i dřevo prodávají, se týká 22 jednotek. V tendru 2019+ se komplexní zakázka týkala všech jednotek.

Zavedení kalamitních jednotek, u nichž si prodej dřeva převezmou Lesy ČR, by podle státního podniku mělo zrychlit těžbu kůrovcem napadeného dříví. Pokud s dřevem při komplexní zakázce obchodují těžařské firmy, nemají podle Lesů ČR při odbytových problémech motivaci k rychlé těžbě.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)