Vytisknout stránku

Senát schválil novelu lesního zákona

Aktualizováno 2. 11. 2019 K rychlejšímu a snazšímu boji s kůrovcovou kalamitou má pomoci novela lesního zákona, kterou 31. 10. schválil Senát. Zavede mimo jiné pravidla pro příspěvky soukromým vlastníkům lesů na jejich obnovu. Senátoři předlohu poslali k podpisu prezidentovi navzdory kritice změn mysliveckého zákona, na jejichž základě bude moci stát regulovat počty spárkaté zvěře. Převážil názor, že horní komora by měla vlastníků lesů umožnit čerpání peněz co nejrychleji.

Kritizovaná úprava mysliveckého zákona se dostala do vládní novely ve Sněmovně. Předpokládá, že myslivecké úřady by určovaly plán mysliveckého hospodaření v honitbách místo jejich majitelů a myslivců. Důvodem je snaha omezit počty přemnožené spárkaté zvěře, tedy například jelenů a srnců, která se živí mimo jiné sazenicemi listnatých stromů a jedlí. Podle kritiků jsou změny byrokratické a omezují práva vlastníků honiteb i myslivců.

Senátor Jaroslav Větrovský (ANO) označil mysliveckou část novely za bizarní, podle jejího hlavního kritika Michaela Canova (SLK) myslivce odepisuje. S výtkami vystoupili i další senátoři, kteří se ale navzdory tomu přimlouvali za schválení předlohy. "Kdo rychle dává, dvakrát dává," řekl Petr Koliba (za ANO). Petr Šilar (KDU-ČSL) a Miloš Vystrčil (ODS) navíc upozornili na to, že změna mysliveckého zákona má nabýt účinnosti až za dva roky a lze ji do té doby změnit. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) řekl, že ministerstvo dokončí mysliveckou novelu ještě letos. Zohlední podle něho práva vlastníků honebních pozemků i uživatelů honiteb.

Ohledně náhrad vlastníkům lesů Toman uvedl, že počítá s kompenzacemi celkem 2,5 miliardy korun za roky 2017 a 2018. Za letošek předběžně odhadl náhrady na čtyři miliardy korun, o peníze požádá ministerstvo financí nejpozději v květnu příštího roku.

Novela počítá s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností. Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně. Stát by například mohl udělit výjimky pro kácení v nedostatečně vzrostlém lese.

Ministerstvu také vládní novela dává právo udělovat výjimky pro použití sazenic v případě nedostatku vhodného pěstebního materiálu. Žádat o ně bude moci vlastník lesa. Nedostatek materiálu však vždy bude muset doložit Ústav pro hospodářskou úpravu lesů. Ministerstvo má mít podle předlohy také možnost, podobně jako krajské a obecní úřady, opatřením obecné povahy zakázat lidem vstup do lesů kvůli jejich bezpečnosti. Zákaz by mohl platit až tři měsíce a mohl by být ještě prodloužen.

Sněmovna v předloze zakotvila zákaz privatizace státních lesů. Netýkalo by se to například směny lesů nebo prodeje ve veřejném zájmu. Omezit by se také mělo odvážení těžebních zbytků tam, kde lesy nemají dostatek živin.

Vyjádření členů SVOL ke schválení novely lesního zákona

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů stálo velké úsilí pro nestátní vlastníky peníze vybojovat,“ komentoval výsledek jednání předseda SVOL František Kučera. „Rád bych poděkoval senátorům, že moudře vyhodnotili pomoc vlastníkům jako prioritu a přes některé výhrady zejména k bodům týkajícím se myslivosti, novelu odhlasovali. Ani SVOL bezvýhradně nesouhlasí se vším, co bylo v novele schváleno. K hlubším úpravám lesního i mysliveckého zákona je však potřeba větší časový prostor. Ale vlastníci lesů žádný čas nemají. Pomoc pro ně přichází téměř pět minut po dvanácté.“

Schválením novely zákona se vlastníkům nyní přiblížila možnost čerpat slibovanou podporu 1 a půl miliardy ještě do konce letošního roku. Elektronický formulář zatím není k dispozici, aktuálně probíhá jeho testování vlastníky lesů. „Po dlouhých dvou letech intenzivního jednání SVOL na různých politických platformách je toto konečně hmatatelný výsledek," konstatuje Petr Skočdopole, místopředseda SVOL a předseda Komory církevních lesů. „Máme samozřejmě radost, protože se nestátní vlastníci lesů dostanou k první hmotné pomoci a bylo zažehnáno riziko, že jeden a půl miliardy, určených primárně na obnovu lesů, o které je potřeba zažádat do konce roku, zůstane nevyčerpáno ve státní kase.

Tisková zpráva SVOL ke stažení zde.

Podle TZ SVOL, red.


Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)