Vytisknout stránku

Senát možná prodlouží lhůty pro obnovu lesa na pět až 15 let

Senát možná prodlouží zákonnou lhůtu pro obnovu lesa na holinách ze dvou na pět let. Ze sedmi na 15 let by měla být prodloužena následná lhůta na zajištění lesních porostů. Horní komoře to doporučil její zemědělský výbor v rámci novely lesního zákona, která má usnadnit boj s kůrovcem.

Pokud Senát úpravy příští týden schválí, novelu dostane Sněmovna k novému projednání. Senátní výbor pro veřejnou správu doporučil novelu schválit beze změn.

Senátní úpravy souvisí s nedostatkem vhodných sazenic pro obnovu lesů, které musely být vykáceny kvůli napadení kůrovcem. Obdobné změny ale při sněmovním projednávání přijaty nebyly.

Novela má mimo jiné zavést pravidla pro státní příspěvky na obnovu lesů jejich soukromým vlastníkům. Prostřednictvím mysliveckých úřadů bude stát moci regulovat kvůli obnově lesů počty spárkaté zvěře, která se podílí na likvidaci sazenic nových stromů.

Novela počítá s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností. Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně. Stát by například mohl udělit výjimky pro kácení v nedostatečně vzrostlém lese. Novela rovněž stanoví pravidla pro finanční příspěvky vlastníkům nestátních lesů k řešení dopadů kůrovcové kalamity.

Ministerstvu také vládní novela dává právo udělovat výjimky pro použití sazenic v případě nedostatku vhodného pěstebního materiálu. Ministerstvo má mít podle předlohy také možnost, podobně jako krajské a obecní úřady, opatřením obecné povahy zakázat lidem vstup do lesů kvůli jejich bezpečnosti. Zákaz by mohl platit až tři měsíce a mohl by být ještě prodloužen. Sněmovna novelou zakázala privatizace státních lesů. Netýkalo by se to například směny lesů nebo prodeje ve veřejném zájmu.

Zemědělský výbor se ztotožnil s požadavkem, aby ministerstvo zemědělství mohlo navrhnout změny, které sníží ekonomickou nákladnost a technickou proveditelnost snížení škod zvěří v lesním hospodářství a zemědělství. Výbor pro územní rozvoj konstatoval, že přístup vlády k řešení příčin současného stavu lesů a kůrovcové kalamity je "pomalý a nedostatečně intenzivní". Senát by měl podle něj vyzvat vládu ke změnám.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)