Vytisknout stránku

Jak vznikl hit "Brouka hledej"? Markazíny zpovídala Lesnická práce

Poslední červencový den se na serveru Youtube objevil klip s názvem „Kůrovec song: Brouka hledej" od trubačů Markazíni, který svou originalitou a důvtipem dobyl nejen celou lesnickou komunitu, ale i širokou veřejnost. Co tyto muzikanty vedlo k natočení „návodu", jak si poradit s kůrovcem, a plánují další tvorbu? Na to Lesnické práci odpověděli přímo členové souboru.

Zleva: Petr Šejbl (bicí, trubka), Josef Kapras (lesní roh, tuba, harmonika), Jan Jílek (lesní roh), Matouš Krátký (lesní roh), Radim Král (lesní roh, zpěv), Petr Ježek (trubka, zpěv). Foto: archiv Markazínů

- Jste provozní lesáci, nebo jsou mezi vámi pouze muzikanti a myslivci?

Všichni jsme vystudovali střední lesnickou školu. Radim a Matouš v Hranicích na Moravě a zbytek kapely v Trutnově. Následně pak pět z nás studovalo na Lesnické a dřevařské fakultě v Brně a jeden z nás v Praze. Kromě Radima, který zběhl od zeleného řemesla, jsme všichni zůstali v lesnickém oboru.

- Jak se dala kapela dohromady a kde a jak působíte?

Již od střední lesnické školy jsme se věnovali lovecké hudbě a hře na lovecké nástroje (lesnice a borlice). Vznik souboru Markazíni se datuje od roku 2006, kdy jsme se dali dohromady na Lesnické a dřevařské fakultě v Brně. Zakládajícími členy tehdy byli Josef Kapras, Petr Ježek, Petr Šejbl, František Mlynář a Stanislava Šmídová. K nim se postupem času připojili Radim Král, Matouš Krátký a náš benjamínek Jenda Jílek. Nelze nezmínit Dalibora Kaprase, který si nás v roce 2009 vzal „pod svá křídla" a díky němu jsou nyní Markazíni tam, kde jsou. Jako myslivečtí trubači vystupujeme převážně na loveckých a mysliveckých akcích. Občas nás můžete vidět a slyšet i na akcích „nemysliveckých", například minulý rok jsme měli možnost vystupovat na jednom swingovém festivalu.

- Co Vás vedlo k natočení klipu „Brouka hledej"?

Byla to víceméně souhra náhod. Ale k myšlence, a hlavně k realizaci natočení samotného klipu nás přivedl právě Dalibor Kapras.

 

- Jak probíhalo natáčení klipu a kdo vymýšlel scénář?

Natáčení klipu probíhalo dosti spontánně. Jeden den jsme skladbu dostali na pult a hned druhý den jsme ji jeli do nahrávacího studia nahrát. Samotný klip jsme točili o 14 dní později. To vše pod profesionálním vedením mistra zvuku Michala Uhlíře a jeho ženy Ivanky, kterým patří veliký dík.

- Co Vás během natáčení pobavilo, máte nějakou „vtipnou historku z natáčení"?

Během natáčení nás pobavila informace od Michala Uhlíře o tom, že v jeho studiu, ve kterém jsme nahrávali hudbu, se nahrával i zvuk do materiálů pro projekt Nekrmbrouka.cz.

- Co bylo na natočení klipu nesložitější?

Určitě to nebylo nalezení paseky s kůrovcovými stromy. Nejsložitějším asi bylo samotné sestříhání celého klipu, které Michal Uhlíř zvládl při svém velikém pracovním vytížení v neuvěřitelných dvou dnech.

- Projekt Nekrmbrouka.cz, zaměřený na poradenství vlastníků lesa při kalamitě, má za pět měsíců zhruba 60 tisíc návštěv. Váš klip měl již za 24 hodin 60 tisíc zhlédnutí a po dvou týdnech přes neuvěřitelných čtvrt milionu návštěv. Čekali jste takovýto zájem, dosah a kladné komentáře?

Doufali jsme, že klip lesníky zaujme, ale tak obrovský zájem a pozitivní ohlas i mimo lesnickou veřejnost nás překvapil. Je pravdou, že jeden z prvních kladných komentářů byl právě od lidí z projektu Nekrmbrouka.cz. Jsme rádi, že snad i díky našemu klipu mají jejich videa více zhlédnutí.

- Co bylo cílem videa – pouze pobavit, na něco poukázat, nebo i vzdělat?

Video bylo natočeno především pro pobavení. Trochu nás až překvapilo, že to někteří vzali jako osvětový materiál. Pokud to však pomůže k propagaci této nelehké situace v lesnictví, tak budeme jenom rádi.

- Vaši fanoušci doufají, že budete pokračovat – plánujete další videa v obdobném duchu?

Pokračovat určitě budeme. Připravujeme pro naše fanoušky další klipy, nejen v lesnickém duchu. Videa budeme i nadále zveřejňovat na našem Youtube kanále s názvem Trubači Markazíni. Proto pokud chcete, aby vám od Markazínů nic neuniklo, staňte se jeho odběrateli.

Děkuji za odpovědi (19. 8. 2019), Markéta Penzešová 

Celý rozhovor najdete v Lesnické práci 9/2019!

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)