Vytisknout stránku

Lesy ČR pro letošek nevylučují ztrátu ve stomilionech

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nevylučuje, že by letos mohl skončit ve ztrátě několika stovek milionů korun. Cílem podniku je ale dosáhnout kladného výsledku hospodaření. 

Důvodem poklesu zisků podniku je propad cen dřeva způsobený přesycením trhu dřívím z kůrovcové kalamity. Loni LČR měly zisk 70 milionů korun, v letech předtím se zisky podniku pohybovaly v miliardách.

Podnik letos "bojuje o černou nulu". Generální ředitel Josef Vojáček však nevyloučil ani ztrátu. "Možnost, že Lesy ČR skončí ve ztrátě v řádu několika málo stovek milionů korun, ta tady samozřejmě je. A stejně tak je tomu i u ostatních vlastníků a správců lesa," řekl. 

V prvním pololetí podniku kvůli kůrovci a pádu cen dřeva propadl hrubý zisk na 169 milionů korun z 1,77 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby podniku klesly o jednu miliardu korun na 3,68 miliardy korun.

"Zásadní vliv na hospodářský výsledek má snížení cen prodávaného dřeva a prodej dříví nižší kvality, což postihlo všechny vlastníky lesa. Současně se zvýšil objem nákladů na těžební činnost o 319 milionů korun a na pěstební činnost o 242 milionů korun," komentoval podnik pololetní výsledky.

Těžbu kůrovcového dřeva Lesy ČR v prvním pololetí zvýšily meziročně o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. V pololetí významně vzrostlo kácení stromů poškozených současným suchem, a to dvojnásobně na 649 000 metrů krychlových. Celková těžba v prvním pololetí stoupla o 17 procent na 5,59 milionu metru krychlových.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)