Vytisknout stránku

Lesům ČR v pololetí kvůli kůrovci klesl zisk o 90 procent

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí kvůli kůrovci a pádu cen dřeva propadl hrubý zisk na 169 milionů korun z 1,77 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby podniku klesly o jednu miliardu korun na 3,68 miliardy korun.

"Zásadní vliv na hospodářský výsledek má snížení cen prodávaného dřeva a prodej dříví nižší kvality, což postihlo všechny vlastníky lesa. Současně se zvýšil objem nákladů na těžební činnost o 319 milionů korun a na pěstební činnost o 242 milionů korun," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Těžbu kůrovcového dřeva podnik v prvním pololetí zvýšil meziročně o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. V pololetí také významně vzrostlo kácení stromů poškozených současným suchem, a to dvojnásobně na 649 000 metrů krychlových. Celková těžba v prvním pololetí stoupla o 17 procent na 5,59 milionu metru krychlových.

Kůrovcová kalamita se negativně promítá do zisků Lesů ČR již delší dobu. Loni podniku kvůli tomu propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku.

Zisk Lesů ČR před zdaněním (mld. Kč)

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)