Vytisknout stránku

Zástupci SVOL a MZe řešili kůrovcovou kalamitu v on-line pořadu Duel

Kůrovcová kalamita byla 27. 8. tématem diskusního pořadu Duel na serveru Seznamzpravy.cz. Hosty byli František Kučera (SVOL) a Václav Lidický z Ministerstva zemědělství. „To, že kůrovec sežere celé české lesy, je mediální zkratka," uvedl mimo jiné Václav Lidický. František Kučera zdůraznil, že lesníci nutně potřebují dotaci od státu. 

Jak uvádí Seznamzpravy.cz, za kůrovcovou kalamitou stojí hlavně sucho, ale i nedostatek pracovníků v lesnictví. Přijímání ze zahraničí vázne. Trh s dřevem se prakticky zhroutil. Část dříví je neprodejná, část se na trh dostane jen hluboko pod výrobními náklady. A lesníci těží víc než v předchozích letech.

Vlastník potřebuje pomoc, nemá finanční prostředky z prodeje dřeva a potřebuje víc zalesňovat," shrnul v Duelu Kučera.

My jsme připravili dotační titul, jeho spuštění čeká jen na novelu lesního zákona, je to objem o uvolnění 2,5 miliardy korun. Jedna a půl miliardy korun má být do konce tohoto roku, zbytek ve čtvrtletí toho dalšího na sanaci nákladů za letošní rok," řekl v debatě zástupce ministerstva.

Celý Duel si můžete pustit tady:

Podle lesníků je to ale málo, píše se na Seznamzpravy.cz. Ne všichni žadatelé se tak dotace dočkají a ti, kteří budou mít štěstí, budou muset počítat s nižší dotací. „Nezbude mu nic jiného než to, že ty práce nebude provádět. Nebo si vezme úvěr. Nebo je bude provádět v menší míře," uvedl Kučera. Problémy už podle něj hlásí menší lesníci.

„My se musíme zabývat dopady na všechny ty vlastníky, tady je ta situace velmi rozdílná, máte řadu vlastníků, na jedné straně jsou lesníci, kteří přišli o les, sežral jim ho kůrovec, na druhé straně jsou lesníci, kterých se dopady sucha tak nedotkly. V momentě, kdy peníze stačit nebudou, tak jsme připraveni jednat s ministerstvem financí o další peníze. Nemůže vystavovat bianco šek, hlavně ho nemůžeme platit. Musíme stát v nějakých prokazatelných nákladech," argumentuje v pořadu Duel Lidický.

Podle seznamzpravy.cz, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)