Vytisknout stránku

Armáda se v Sasku zapojila do boje proti kůrovci

Aktualizováno 31. 8. Hlasujte v anketě! Od úterý 27. srpna „bojuje" prvních 30 vojáků tankové brigády 27 Bundeswehru z posádky Frankenberg v lesích spolkové země Sasko proti kůrovci. Od 28. srpna nastoupí další vojáci v okresech Eibenstock a Neudorf, kde budou lesní dělníky podporovat při značení kůrovcem napadených stromů, jejich kácení a rychlém odvozu z lesa. 

Vojáci Bundeswehru mají pomáhat při zpracování a odvozu dřeva poškozeného lýkožroutem. "Poškozené dřevo musí být co nejrychleji odvezeno z lesa, aby se zamezilo dalšímu šíření kůrovce," konstatoval saský ministr životního prostředí Thomas Schmidt.

"Vojáci budou lesníkům pomáhat následující tři týdny," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí státního podniku Saské lesy Renke Coordesová. "Předpokládám, že se budou podílet hlavně na těžké práci při odkorňování napadených a pokácených stromů," dodala. Ti vojáci, kteří mají potřebná školení, budou podle Coordesové ovládat pily, nouzové generátory a také obrněná vyprošťovací vozidla. Zbytek bude nakažené stromy vyhledávat. 

Pro saské velitelství Bundeswehru je tento příkaz spolkového ministerstva obrany „novum". Veškeré výdaje nasazení vojska v Sasku nese zemská vláda.

Německé ministerstvo obrany bude v nejbližších dnech rozhodovat o žádostech o pomoc z dalších spolkových zemí. Zástupci Saska-Anhaltska a Durynska budou ještě v srpnu projednávat u zemských velitelství Bundeswehru možnosti individuální a technické pomoci v kůrovcem napadených lesích. Zájem o podporu armády mají podle aktuálních zpráv v tisku i Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Bavorsko a Severní Porýní-Vestfálsko. 

Účinnou pomoc si lesní správy slibují nejen od posílení lidských zdrojů, ale také od těžké techniky, kterou sami nemají k dispozici – odklízecí tanky a obrněná vozidla, řetězové dopravní prostředky, nouzové zdroje proudu aj.

Od října 2017 bylo v saských lesích postiženo bouřkami, sněhovými masami nebo hmyzem 5,2 milionu kubických metrů dřeva. Ve státních lesích, které tvoří 39 procent celkové lesní plochy v Sasku, jsou starší škody z velké části zpracovány.

Podle ČTK, redakce a Stan Cejchan

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)