Vytisknout stránku

Evropská komise povolila dotaci pro vlastníky kůrovcových lesů

Evropská komise odsouhlasila dotace pro české nestátní vlastníky kůrovcových lesů. V úterý 13. 8. to oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, resort chce soukromým či obecním vlastníkům letos vyplatit 1,5 miliardy korun jako kompenzaci za sníženou tržní cenu dříví. Ta klesla právě kvůli kůrovcové kalamitě, na trhu je dřeva přebytek.

Celková podpora pro vlastníky lesů může podle mluvčího letos přesáhnout čtyři miliardy korun.

Vlastníci lesa by tak podle úřadu měli získat peníze na obnovu lesa. „Tyto prostředky pomohou vlastníkům obnovit poškozené lesy a včas provést veškerá opatření, která jsou nutná pro opětovné zalesnění a péči o porosty. Posílí se tím půdoochranná funkce lesů i jejich schopnost zadržovat vodu," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Podpora je zatím schválená do konce roku 2021, úřad ji bude moci vyplácet po schválení novely lesního zákona, kterou nyní projednává ve třetím čtení Poslanecká sněmovna.

Vlastníci lesů se podle materiálu ministerstva, který odsouhlasila vláda, od konce předloňského roku dostávají s prodejní cenou jehličnatého dříví pod úroveň nákladů nutných k zákonným povinnostem při těžbě dříví, jako je výsadba stromů a jejich ochrana. Ekonomické škody od roku 2018 do roku 2020 by mohly být podle úřadu 32,6 miliardy korun. „Míru spolufinancování vzniklých škod ze strany vlastníků lesa tak lze například pro rok 2018 při srovnání s rokem 2016 odhadnout na minimálně 34 procent,“ dodává dokument, který vláda odsouhlasila. Stát podle materiálu nebude dotací podporovat zisk vlastníků lesa ani zdroje na reprodukci dlouhodobého majetku.

Možná podpora by měla být vypočítána jako rozdíl mezi tím, co musí dávat vlastníci lesů na nutné náklady, a hodnotou skutečného prodeje dříví. Stát by chtěl vyplatit letos 1,5 miliardy korun, další miliardu v příštím roce.

Kromě toho plánuje ministerstvo přerozdělit mezi vlastníky část peněz z podzimního kola evropského dotačního rozvojového programu, mělo by jít o půl miliardy. Letos se také zvýšila podpora hospodaření v lesích na 1,15 miliardy korun, stát umožňuje čerpat zvýhodněné úvěry od Podpůrného garančního a rolnického lesnického fondu.
Od dubna platí novela zákona, podle níž stát rozdělil Česko na zóny s různými stupni opatření proti kůrovci. Na celém území nově platí možnost odložit těžbu souší, tedy stromů, ze kterých už kůrovec vylétl, do konce roku 2022.

Signatáři Lesnické výzvy, která sdružuje vlastníky a správce 75 procent plochy českých lesů i dřevozpracovatele, uvedli, že lesníci by letos potřebovali pro boj s kůrovcem kolem sedmi až osmi miliard korun.

Podle ČTK (13. 8. 2019), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)