Vytisknout stránku

Ekologičtí aktivisté požadují zákaz kůrovcové těžby na Suchém vrchu

Ekologičtí aktivisté požádali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby pomocí předběžného opatření zakázal těžbu kůrovcem napadených stromů v přírodní rezervaci Suchý vrch u Vrbna pod Pradědem v Jeseníkách. "Situace je kritická," řekl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Výjimku k těžbě v rezervaci Suchý vrch před několika dny vydala Správa CHKO Jeseníky, jejíž vedení tvrdí, že postupuje citlivě.

Rezervace Suchý vrch se rozkládá na zhruba 50 hektarech lesa a její vrchol podle Bačíka leží ve výšce 941 metrů nad mořem. "Na základě chybné výjimky vydané Správou CHKO v rozporu s pravidly stanovenými ministerstvem dochází k destrukci vzácné přírody v rezervaci Suchý vrch. Za ničení 180 až 200 let starých vzácných horských lesů nese plnou odpovědnost vedení Správy CHKO, které situaci v ochraně přírody dlouhodobě nezvládá," uvedl Bačík.

Výjimka vydaná Správou CHKO Jeseníky podle Iva Dokoupila z Hnutí Duha umožnila destruktivní zásahy proti kůrovcem napadeným stromům na 87 procentech plochy přírodní rezervace Suchý vrch. V tamních lesích byly podle Dokoupila krátce po vydání výjimky pokáceny už stovky stromů.

"Někde jsou káceny i mohutné stromy v rozporu s pravidly dle vydané výjimky. Přitom v okolí rezervace je množství neasanovaných ohnisek kůrovce v hospodářských lesích a je zarážející, že jejich asanaci lesníci nezvládají, ale na okamžitý intenzivní zásah na území rezervace kapacity jsou," podotkl Dokoupil.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod kterou CHKO Jeseníky spadá, podle mluvčí Karolíny Šůlové při zásahu na Suchém vrchu postupuje citlivě vůči tamní přírodě. "Suchý vrch je cenný především svými borovými porosty, některé borovice jsou starší než 300 let. Ty jsou samozřejmě ponechány samovolnému vývoji bez lidských zásahů," řekla.

V místech, kde jsou nepůvodní kulturní smrčiny, by v příštích letech podle Šůlové mělo růst více buků, jedlí a javorů, což odpovídá přírodní skladbě. "Citlivě vybrané a šetrně pokácené smrky tak mohou paradoxně pomoci i zdejší přírodě, protože uvolní prostor pro přirozenou obnovu původními druhy stromů. Neodvětvené pokácené stromy mohou tvořit účinnou mechanickou bariéru proti okusu zvěří a usnadní tak přirozenou obnovu zdejšího lesa," uvedla.

Ekologické organizace se proti rozhodnutí CHKO Jeseníky odvolaly a zároveň požádaly MŽP, aby předběžným opatřením kácení stromů a používání chemických látek v rezervaci Suchý vrch zakázalo.

Hnutí Duha spolu se Společností přátel Jeseníků se nedávno odvolalo i proti výjimce správy CHKO Jeseníky, která opět povolila likvidaci kůrovcem napadených stromů v okrajových částech národní přírodní rezervace Rejvíz v Jeseníkách, avšak tentokrát bez použití chemických přípravků. Na většině území rezervace Rejvíz už lesníci proti kůrovci zasahovat nebudou.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)