Vytisknout stránku

VLS nebudou muset kvůli kůrovci letos přispívat do státního rozpočtu

Přestože letos měly Vojenské lesy a statky dodat do státní kasy 200 milionů korun, nakonec nemusí dát ani korunu, důvodem je kůrovcová kalamita. Informaci portálu Euro.cz potvrdila pro Silvarium.cz mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Na jednání sněmovního branného výboru náměstkyně ministra obrany Kateřina Suchoňová upřesnila, že peníze využijí armádní lesáci k pokrytí ztráty způsobené kůrovcovou kalamitou. Jak píše Euro.cz, znamená to pro státní podnik velkou úlevu. Už loni musel přes ministerstvo obrany do státní kasy odvést dvě stě milionů korun, přestože jeho zisk byl o více než polovinu nižší. 

Uspořené peníze použijí Vojenské lesy a statky především na zakládání nových lesů a boj se suchem a kůrovcem. Aktuálně jde o oblasti jižní Moravy u vojenského újezdu Březina u Vyškova.

"Vojenské lesy a statky tak mají větší štěstí než Lesy ČR, které v minulých letech musely odvést do rozpočtu téměř celý svůj zisk, a když pak udeřila kůrovcová a klimatická kalamita, neměly k dispozici dostatek vlastních peněz na řešení situace," píše portál Euro.cz.

Podle Euro.cz, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)