Vytisknout stránku

Lesy ČR prodaly podíl v Hradecké lesní Františku Dejnožkovi

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) prodal v minulých dnech svůj poloviční podíl v Hradecké lesní a dřevařské společnosti (HLDS). Za 60 milionů korun tento podíl koupil druhý akcionář HLDS, podnikatel v lesnictví František Dejnožka. Ministerstvo zemědělství s prodejem souhlasilo. 

"Ponechat si podíl pro podnik nemá smysl. Proto jsme se dohodli na prodeji našich akcií," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček. Dodal, že dřívějším výnosem z dividend HLDS se původní investice státnímu podniku několikanásobně vrátila.

Lesy ČR se podílu v HLDS snažily zbavit dlouhé roky. Podíl v HLDS, která se zabývá obchodem se dřívím, státní lesy získaly v roce 1998. Firma HLDS do konce roku 2010 prodávala asi 40 procent dřeva z Lesů ČR. Když se LČR rozhodly smlouvu s HLDS neobnovit, vznikl mezi subjekty ostrý spor. LČR tehdy tvrdily, že na spolupráci s HLDS prodělaly téměř miliardu korun. Dejnožka to odmítl a ze ztrát obvinil vedení LČR.

Ministerstvo zemědělství nedávno pro ČTK uvedlo, že LČR ve své strategii s dalším využitím HLDS nepočítají. "Od ukončení obchodní spolupráce trvá dlouhodobě neuspokojivý stav související s akcionářskou strukturou HLDS a odlišnými představami obou akcionářů o budoucí strategii a způsobu řízení HLDS. Stav HLDS je z ekonomického pohledu velmi neuspokojivý," uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

HLDS utrpěla v roce 2017 ztrátu 3,94 milionu korun při tržbách 595 milionů korun. Podíl exportu na tržbách činil 21 procent, firma dřevo vyvážela do Německa a Rakouska. Do majetku HLDS také patří obchodní podíly ve společnostech Hanušovická lesní, Lesní společnost Broumov Holding, Energowood CZ a Slovenská lesnícka a obchodná spoločnosť, vyplývá z předloňské výroční zprávy. Na účtu nerozděleného zisku minulých let měla HLDS ke konci roku 2017 přes 84 milionů korun.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)