Vytisknout stránku

Proběhla jarní aktualizace Kůrovcové mapy

Kůrovcová mapa (www.kurovcovamapa.cz) byla jako provozní testování nových způsobů využití satelitních snímků v boji s kůrovcovou kalamitou spuštěna na konci roku 2018. V dubnu 2019 došlo k aktualizaci dat a zobrazení aktuálních ploch, kde lze předpokládat šíření kůrovců do okolních porostů. Jarní mapová vrstva ukazuje neodtěžený suchý smrkový porost detekovaný v září 2018 a nově detekovaný suchý smrkový porost z dubna 2019.

Na podkladě družicových dat Planet za období duben 2019 (od 15. 4. do 25. 4.) byla aktualizována Kůrovcová mapa (KM), která ukazuje výskyt suchých smrkových porostů a aktuálních těžeb na území celé České republiky. Aktuální mapa byla porovnána s předchozí verzí KM ze září 2018. Takto byl zpracován výstup, který detekuje:

  1. těžbu (holiny) za uvedené rozdílové období,
  2. suchý porost září 2018 (detekovaný v září 2018),
  3. suchý porost duben 2019 (nově detekovaný).

Mapování těžeb i souší bylo provedeno v porostech se zastoupením smrku a porostní výškou větší než 12 m. Celková výměra detekovaných těžeb v těchto porostech za rozdílové období je přibližně 14,8 tis. ha. Největší podíl těžeb na ploše porostů se zastoupením SM byl v Kraji Vysočina (26 %), Moravskoslezském kraji (14 %) a Jihočeském kraji (14 %). Z mapy je patrné, že výrazná část (přibližně 57 %) suchých porostů detekovaných v Kůrovcové mapě ze září 2018 byla odtěžena. Celková výměra suchých porostů se proti situaci v září snížila o 46 %.

Jedná se výstup provozní aplikace dálkového průzkumu Země, který má svá omezení daná použitou metodou.

  • Vzhledem k potřebě publikovat výstup dubnové KM co nejdříve nebyla provedena verifikace výstupu s pozemní pravdou. Publikovaná mapa je tedy pouze výstupem DPZ.
  • Zpracování nad daty z dubna 2019 poměrně spolehlivě mapuje rozsah lesní těžby ve smrkových porostech. Těžby mohou být nadhodnocené v horských oblastech z důvodu stínů v porostních stěnách (okraje holin) a ležícího sněhu.
  • Vzhledem k fenologii listnáčů v daném období analýza bohužel neumožnuje vysoce spolehlivou detekci suchých stromů (porostů) ve smíšených porostech listnáčů se smrkem, kde je cca od středních poloh možnost nesprávného zařazení listnáčů (bez olistění) do kategorie souší.
  • Mapa s nižší spolehlivostí detekuje těžby (holiny) u porostů, pod kterými se již vyskytovalo husté zmlazení.
  • Výrazné zvýšení spolehlivosti detekce suchých stromů (porostů) lze očekávat od analýzy družicových snímků pořízených v době plného olistění – další aktualizace KM v červnu/červenci 2019.

V nejbližším období bude KM z dubna doplněna o informace o těžbách a suchých porostech v borovici. Další aktualizace KM proběhne v průběhu června/července 2019 a to z dat Planet za období červen 2019, poté předpokládáme aktualizaci v dvouměsíční periodě. Kůrovcová mapa je k dispozici zde a na partnerském portálu www.kurovcovamapa.cz.

Právě s ohledem na potřebu validace výstupu s pozemní pravdou budou tvůrci Kůrovcové mapy velmi vděčni za zpětnou vazbu zejména od vlastníků a správců lesa. Vaše zkušenosti a názory zasílejte na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)