Vytisknout stránku

Douglasky vypěstované ve Švédsku jsou vyváženy do Německa

Společnost Svenska Skogsplantor (SSP) poprvé vypěstovala douglasky ošetřené přípravkem Conniflex proti klikorohu borovému poté, co k tomu byla pověřena Státní lesnickou službou Dolního Saska. Během března bylo 44 000 douglasek vypěstovaných v lesní školce SSP v Kalmaru vysázeno v Dolním Sasku. Je to poprvé, co společnost SSP dodala komerčně zakořeněný sazební materiál ošetřený přípravkem Conniflex do Německa.

Foto: skogsplantor.se

Když nás Zemské lesy Dolního Saska kontaktovaly ve spojitosti s ochranou proti klikorohu bez použití chemických pesticidů, ukázali jsme jim koncept zakořeněného sazebního materiálu vypěstovaného ve skleníku a ošetřeného přípravkem Conniflex," uvedl Gustaf Thoft, ředitel pro rozvoj obchodu v SSP.

První pokus s douglaskou byl proveden v únoru 2018, kdy byla zaseta ve Švédsku semena pocházející z Německa. Systém zakořeněných sazenic se brzy ukázal výhodným, protože douglaska je během prvních měsíců citlivá vůči klimatickým vlivům. Pěstováním sazenic ve skleníku bylo dosaženo asi o 70 procent vyšší množství sazenic v porovnání s tradičním pěstováním na otevřených plochách.

První zásilka byla vysázena a manažer sadby Zemských lesů Dolního Saska Klaus Gille vidí mnoho výhod. Kvalita sazenic, dobře vyvinutý kořenový systém a nové ošetření přípravkem Conniflex učinilo na všechny velký dojem, kromě dalších přínosů.

Jsme se sazenicemi velice spokojeni. Kořeny se vyvíjejí dobře, a plug perfektně zapadá do formace kořenové masy. Očekáváme, že u tohoto typu sazenic nebude žádná deformace kořenů," uvedl Klaus Gille.

Po těchto počátečních pozitivních zkušenostech s douglaskou se objem sadby zdvojnásobí do roku 2020 a budou učiněny snahy o podobné pěstování modřínu.

Opravdu se těšíme na naši další spolupráci a budeme pokračovat v jarní výsadbě. Metody ochrany před klikorohem, které nabízíme ve formě přípravků Conniflex a Multipro, nepoužívají chemické pesticidy a věříme, že se osvědčí i v jižněji položených oblastech mimo Švédsko," říká Gustaf Zhoft.

 

Podle TZ Svenska Skogsplantor, David Sadecký

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)