Vytisknout stránku

Kraj Vysočina dá na boj s kůrovcem 100 mil. Kč

Kraj Vysočina hodlá letos dát na opatření související s kůrovcovou kalamitou v lesích a suchem ze svých rezerv 100 milionů korun. Krajská rada 16. 4. doporučila zastupitelstvu, aby návrh schválilo. Objem dřeva napadeného kůrovcem se podle údajů kraje na Vysočině loni zvýšil zhruba pětinásobně. Od lesníků už přišlo 546 žádostí o krajskou dotaci celkem za 30 milionů korun.

Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).  "Kraj Vysočina patří mezi nejhůře zasažené, s Moravskoslezským krajem," uvedl Novotný. Kůrovcová kalamita souvisí se suchem. "Když nebudeme mít lesy, nebude se zadržovat voda," uvedl.

Velký převis žádostí kraj zaznamenal u grantového programu na podporu hospodaření v lesích, v němž přijímal žádosti minulý měsíc. Lesníkům v něm nabídl 7,5 milionu korun. Nyní počítá s tím, že částku pro lesní hospodáře navýší tak, aby pokryla všechny správně předložené žádosti. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) doplnil, že bude určitě nezbytné vyhlásit druhé kolo programu, nejlépe letos na podzim.

Zaměření krajské podpory do lesů je podle Novotného dané i tím, že kraj nemůže poskytovat dotace na činnosti, které dotuje stát. O příspěvek kraje zatím mohli žádat vlastníci lesů nebo jejich nájemci například na zřizování oplocení nově vysázených ploch a další práce spojené s pěstováním nového lesa.

Na Vysočině bylo loni podle odhadu kraje vytěženo okolo 4,5 milionu metrů krychlových kůrovcového dřeva. Na řešení kůrovcové kalamity dnes radní doporučili použít peníze z krajského Fondu strategických rezerv.

Krajský úřad vyřizuje i dotační tituly vyhlášené ministerstvem zemědělství. Zatímco v minulých letech státní dotace na práce v lesích využívaly stovky zájemců, letos kraj očekává tisíce ohlášení. "Mluvíme o desetimilionových částkách, o které vlastníci lesů prostřednictvím Kraje Vysočina stát žádají," uvedl radní kraje Martin Hyský (ČSSD). Zájem je podle něj desetkrát vyšší než v minulosti.

Podle ČTK, red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)