Vytisknout stránku

VLS letos do obnovy poničených lesů investují 320 milionů korun

Více než 300 milionů korun investují letos Vojenské lesy a statky ČR (VLS) do obnovy lesů poničených kůrovcovou kalamitou a vichřicemi. Plánují v nich výsadbu milionů sazenic stromů. Velké škody lesníci evidují zejména ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Řekl to mluvčí VLS Jan Sotona.

"Pro letošní rok předpokládáme konsolidované náklady na pěstební činnost v souvislosti s obnovou porostů v objemu 320 milionů korun. Počet sazenic, které bychom v letošním roce chtěli vysázet v lesních porostech, je zhruba 23 milionů kusů," uvedl Sotona.

Loni VLS na Libavé zalesnily 1900 hektarů lesních ploch, které byly poškozeny kůrovcem, suchem a silným větrem. "Letošní umělá obnova lesa je zde plánována na zhruba 2000 hektarech," podotkl Sotona.

Nahodilé těžby kalamitního dříví na Libavé v posledních letech výrazně vzrostly. "V loňském roce přesáhly 98 procent všech těžeb. Polovinu těchto zásahů si vyžádaly škody způsobené bořivými větry," upozornil Sotona.

Výrazný nárůst těžby kalamitního dřeva v tuzemských lesích má negativní dopad na ceny a poté na hospodaření majitelů a správců lesních porostů. "V průběhu roku 2018 klesly zásadně ceny dříví, což se projevilo v téměř třicetiprocentním poklesu tržeb. V nákladech podniku se k tomu negativně promítají zvýšené náklady na pěstební činnost," řekl Sotona.

"Poslední kroky MZe chápeme jako krok správným směrem v současné situaci. VLS se podílely na tvorbě podmínek prostřednictvím připomínek k novelizaci lesního zákona. Současně je třeba říci, že očekáváme další kroky směřující do podpory dopravy dříví z postižených lokalit či do zmírnění legislativních podmínek omezujících použití sazenic lesních dřevin," podotkl Sotona.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)