Vytisknout stránku

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc podpoří značení turistických cest

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. uzavřely závazné Memorandum s Klubem českých turistů o podpoře značení turistických stezek. Dohoda, která má platit následující dva roky, mimo jiné přislíbila turistům částku padesát tisíc korun na opravu turistických značek.

Memorandum s Klubem českých turistů je ujednáním o vzájemné spolupráci v podpoře cestovního ruchu na pozemcích, které spravuje společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.

„Naše společnost v letošním roce podpoří KČT částkou padesáti tisíc korun, která poputuje především na obnovu turistického značení v oblastech postižených kalamitní těžbou," vysvětluje Petr Skočdopole, jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. a dodává, že turistické značení má v České republice dlouholetou tradici.
"Z mého pohledu má turistické značení nezastupitelnou funkci při usměrňování pohybu veřejnosti v krajině, a to jak v chráněných územích, tak i v rámci hospodářského lesa,"  doplňuje Petr Skočdopole.

Význam spolupráce zdůrazňuje také samotný Klub českých turistů. "Podepsané memorandum deklaruje oboustranný zájem na podpoře turistiky, ochraně přírody a výchově turistů k ohleduplnému vztahu k přírodě. Navazující smlouva o podpoře je pak pro KČT důležitým příspěvkem na obnovu a údržbu značených turistických tras na pozemcích, kde hospodaří Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o., a to především v Olomouckém kraji," říká předseda Klubu českých turistů Pavel Přílepek a pokračuje:

"V tomto kraji se o obnovu a údržbu turistických značených tras v délce 3743 km stará 133 dobrovolníků - značkařů Klubu českých turistů. Tito značkaři odpracovali v r. 2018 při obnově značení, údržbě nosných prvků, instalaci směrovek, tabulek a ostatních značkařských činnostech v terénu celkem 7050 hodin. Za tuto činnost nepobírají žádnou mzdu, jsou jim hrazeny pouze náhrady cestovních (značkařských) příkazů," vysvětluje Pavel Přílepek s tím, že náklady na tuto činnost v Olomouckém kraji převyšují částku 400 tisíc korun.

Zdaleka se však nejedná o veškeré náklady na značení turistických tras v Olomouckém kraji. "K této částce je potřeba ještě připočítat náklady na centrálně nakupovaný materiál jako jsou speciální značkařské barvy, směrovky, tabulky, směrovníky, značkařské kolíky, plechové značky, štětce, škrabky, kartáče, pilky a další značkařský materiál nutný k zajištění značkařské činnosti v terénu," uzavírá Pavel Přílepek z Klubu českých turistů.

S obnovou turistických značek a rozcestníků začne KČT hned na začátku jarního období. Kompletní síť turistických stezek, značených KČT, lze nalézt v turistických mapách edice KČT.

Podle TZ ALSOL, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)