Vytisknout stránku

Nejvíce nejvýhodnějších nabídek v tendru 2019+ podala Jihozápadní dřevařská

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) téměř dokončil osmimiliardový lesnický tendr 2019+. Ze 47 soutěžených jednotek uzavřel s lesnickými firmami smlouvy na 39 jednotkách. Z 39 dosud uzavřených jednotek získala nejvíce společnost Jihozápadní dřevařská ze Sušice na Klatovsku, a to 11 jednotek. U sedmi jednotek byl tendr z různých důvodů zrušen a opakuje se.

Tendr na jedné jednotce napadl jeden z účastníků u antimonopolního úřadu, a LČR proto zatím soutěž nedokončily. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová.

O 39 jednotek se podělilo 15 firem. Po Jihozápadní dřevařské získala nejvíce smluv těžařská skupina Petra z Ratíškovic u Hodonína, a to šest jednotek. Čtyři jednotky získala společnost Lesostavby Frýdek-Místek. Po třech jednotkách mají společnost Stora Enso Wood Products Ždírec a firma Uniles z holdingu Agrofert. O zakázky se ucházelo 26 firem, které celkem podaly 126 nabídek.

Předmětem soutěží byly lesní práce a prodej dřeva zhruba na pětině území Lesů ČR v letech 2019 až 2023. Tendr státní podnik vypsal loni v září. Nabídky firmy podaly začátkem listopadu.

Na jednotkách, kde se soutěže opakují, lesnické práce nestojí, podnik je podle mluvčí zadává prostřednictvím takzvaného dynamického nákupního systému. Některé jednotky se zrušenou soutěží podnik pro nový tendr rozdělil na více částí.

Ze sedmi zrušených soutěží byly čtyři zrušeny proto, že nabídku podal jen jeden subjekt. V jednom případě byl tendr zrušen kvůli ekonomicky nevýhodné nabídce, v jednom případě vítěz z kapacitních důvodů odmítl uzavřít smlouvu a v jednom případě se do tendru nikdo nepřihlásil. Na zrušených jednotkách měly podle předběžných výsledků šanci na uzavření kontraktu firmy Opavská lesní, T.E.P. Holz a LST.

Všechny soutěžené jednotky v tendru 2019+ byly v režimu takzvané komplexní zakázky. Vítězné firmy tak budou zajišťovat těžbu, pěstební práce i prodávat dřevo. V minulosti byla menší část jednotek soutěžena zvlášť na pěstební práce či těžbu, podnik od tohoto dělení nyní ustoupil.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)