Vytisknout stránku

Lesy ČR podepsaly smlouvu na půlmiliardový kontokorent

Jak uvedl týdeník Euro, Lesy České republiky uzavřely s UniCreditBank smlouvu o kontokorentním úvěru až do výše 500 milionů korun. „Snižující se objem finančních prostředků si vyžádal potřebu pojistky ve formě kontokorentu," zdůvodnila mluvčí podniku Eva Jouklová.

Podle Eura Lesy ČR doposud hospodařily bez úvěrů a obvykle vykazovaly zisky v řádu několika miliard korun. Na společnost však v plné míře dopadla kůrovcová kalamita, nutnost vytěžit napadené stromy a s tím spojený přebytek dříví na trhu a propad cen.

Pro Lesy ČR je to další krok k rozsáhlým úsporným opatřením. Za loňský rok pak očekávají zisk před zdaněním mezi 600 až 800 miliony korun a už loni na podzim zástupci firmy nevylučovali, že budou muset sáhnout k úvěrovému financování, píše týdeník Euro.

„Skutečná hodnota plnění se ale bude odvíjet od skutečné výše a doby čerpání kontokorentu a může být i nulová, pokud této možnosti nevyužijeme," dodala mluvčí Eva Jouklová.

Jak uvedlo Euro, navzdory nepříznivé situaci vláda v říjnu schválila odvod státního podniku Lesy ČR do rozpočtu ve výši 2,5 miliardy korun. To by se v letošním roce už opakovat nemělo.

Podle týdeníku Euro, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)