Vytisknout stránku

Lesům ČR do konce září klesl zisk o 60 %

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za tři čtvrtletí letošního roku kvůli propadu cen dřeva klesl hrubý zisk o 60 procent na 1,62 miliardy korun z 4,04 miliardy korun ve stejném období loni.

Tržby Lesů ČR do konce září meziročně klesly o 28 procent na 6,23 miliardy korun z předchozích 8,6 miliardy korun. Řekla to mluvčí státního podniku Eva Jouklová. 

"Meziroční pokles zisku způsobilo dramatické snížení cen dřeva a zároveň nutnost těžit méně kvalitní kůrovcové nebo kalamitní dřevo poškozené například větrem. Dřeva v této kvalitě je v České republice nadbytek. To vysvětluje, proč se při zvýšeném objemu těžby meziročně snížily tržby," uvedla Jouklová.

Těžba dřeva do konce září meziročně vzrostla o 25 procent na 7,88 milionu metrů krychlových. Již za devět měsíců se tak dostala téměř na úroveň objemu celoročních těžeb v minulých letech. V růstu se projevují velké kalamitní těžby, kdy se lesníci snaží kůrovcem napadené dřevo dostat z lesa co nejrychleji.

Podnik nedávno oznámil, že za celý rok 2018 očekává pokles zisku před zdaněním na 600 až 800 milionů korun z loňských 3,74 miliardy korun. Přes tento pokles podnik bude podle svého vedení schopen na konci roku do státního rozpočtu poslat 2,5 miliardy korun, jak v říjnu schválila vláda. Za posledních pět let podnik odvedl státu téměř 30 miliard korun. Lesy ČR přitom nevylučují, že by pro své budoucí financování mohly využít úvěr. Dosud podnik hospodařil bez úvěrů.

O analýze kůrovcové kalamity a o jejím řešení v roce 2019 bude na tiskové konferenci v pátek odpoledne informovat ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Tiskové konference by se měl zúčastnit i generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček, který v čele podniku stojí od začátku září.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)