Vytisknout stránku

Podle ČIŽP přispěly LČR k šíření kůrovce, podnik nesouhlasí

Státní podnik Lesy ČR podle výsledků kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) přispěl minimálně mezi lety 2015 a 2017 k vědomému šíření kůrovcové kalamity na Moravě a ve Slezsku. Nejednal v souladu s lesním zákonem. Sdělili to 29. 11. v tiskové zprávě Piráti. Chtějí záležitost řešit v Poslanecké sněmovně.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová pro ČTK napsala, že se závěry inspekce podnik zásadně nesouhlasí a že se ČIŽP nevypořádala s jeho námitkami.

Hlavní příčinou šíření kůrovce byly v kombinaci s nedostatkem srážek podle Pirátů způsoby, kterými Lesy ČR zajišťovaly těžbu a prodej státního dřeva. Podle výsledků kontroly je problémem těžba uskutečňovaná externími soukromými subjekty a těžba realizovaná na základě prodeje dřeva formou prezenčních aukcí. Piráti upozornili na to, že podle ČIŽP mezi vyznačením prvních napadených stromů a jejich těžbou mnohdy byla prodleva sedmi a někdy i více než deseti týdnů.

Jak uvádí ČTK, vlastní zaměstnanci Lesů ČR podle výsledků kontroly také v daném období prováděli v částech lesů, které podnik spravuje, těžbu zdravých stromů, zatímco v jiných částech, kde zajišťují služby externí firmy, nebylo proti kůrovci včas zasaženo. Management Lesů ČR údajně neposlal své zaměstnance a techniku do postižených oblastí, tvrdí Piráti. V návaznosti na výsledky kontroly ČIŽP také kritizují postup státního podniku při volbě opatření. Lesy ČR podle nich nebraly ohled na vývojové stadium kůrovců a situaci řešily odvozem. "K šíření kůrovce tak často docházelo i prostřednictvím skládkování napadených kmenů v blízkosti lesních porostů," píše se v dokumentu. Lesy ČR se podle ČIŽP neřídily ani doporučeními ministerstva zemědělství.

"Výsledky kontroly jsou neuvěřitelné. Budeme chtít věc řešit ve Sněmovně. Budeme žádat ministry zemědělství a životního prostředí o vysvětlení, budeme žádat přehodnocení systému hospodaření ve státních lesích, budeme žádat vyvození personální odpovědnosti a s velkou pravděpodobností budeme chtít kauzu řešit i trestněprávní cestou. Není možné, aby stát takto zanedbal péči o majetek v hodnotě v řádu bilionů korun. A navíc v probíhající klimatické změně, v níž lesy hrají důležitou roli," uvedl pro ČTK místopředseda sněmovního zemědělského výboru Radek Holomčík (Piráti).

"Se závěry inspekce zásadně nesouhlasíme. Odmítáme její postup i způsob vyhodnocení situace. Inspekce se vůbec nevypořádala s našimi námitkami, a proto se budeme bránit soudní cestou. Lesům ČR není známo, že by inspekce stejně postupovala vůči ostatním vlastníkům a správcům lesa v ČR," napsala v reakci mluvčí Lesů ČR Jouklová.

"Na zprávu ČIŽP je třeba pohlížet objektivně. Situace na severní Moravě, které se šetření ČIŽP týká, se radikálně zhoršila extrémním suchem v roce 2015. Objem nahodilých těžeb a všech souvisejících činností zde skokově narostl o stovky procent. Nedostatky, které odhalila ČIŽP, se ovšem týkají maximálně jednotek procent těchto činností. Je na místě se ptát, jak ČIŽP postupovala v době, kdy docházelo k rozvoji kalamity a kdy možná mohla přispět k jejímu zpomalení. Udělováním pokut jakýmkoli vlastníkům lesů v kalamitních oblastech v době nejhorší přírodní katastrofy v lesích totiž chřadnutí lesů ani kůrovce nezastavíme," uvedl Jan Příhoda z think tanku Czech Forest.

ČIŽP kontrolu provedla mezi srpnem a prosincem loňského roku v oblasti Jeseníků a Beskyd. Z podkladů, které měla k dispozici, podle Pirátů údajně vyplývá, že Lesy ČR rozpouštěly finanční rezervy do zisků podniku, které se následně odváděly do státního rozpočtu. Lesy ČR podle kontroly také neměly strategii pro řešení kalamitních situací.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)